Nacka/Värmdö Publicerad 15:09, 11 mars 2020

• Fullsatt vid Oxdjupet och Nacka strand

Sakta och värdigt gled så senvinterns mest omtalade bro in mot slutdestinationen Slussen.
Och tusentals följde den sista delen från Värmdö och Nackas kuster när Guldbron till sist kom ”hem”.

Fyra veckor försenad, efter 70 dagar till sjöss, kom så Guldbron till Slussen under onsdagen. Den sista färden genom Skärgården gick fint, det kunde massor av åskådare konstatera. Flest var åskådarna vid Oxdjupet, vid Nacka strand och så klart vid Slussen.

NVP valde att välkomna Guldbron på två ställen, dels på färjan mellan Norra Lagnö och Tynningö, dels i trängseln vid kajen i Nacka strand. Vid 14.30-tiden kom det orangea fartyget Zhen hua 33 med sin dyrbara last fram till Stadsgården. Till Torsbyfjärden och bakom kröken på södra delen av Tynningö dök den upp 12.30.
– Egentligen är det inte det största, och inte heller det märkligaste fartyget. Men man vill ju ändå inte missa tillfället, säger sjökapten Erik Bergenmalm från Gustavsberg och tar fram sin stora kamera.

Erik har tagit tillfället i akt att besöka att på sin lediga dag sina kollegor på vägfärjan till Tynningö för att kunna få bra foton.
– Man har ju följt det här hela vägen, men kryssningsfartyget som kommer på sommaren är större, säger han och försäkrar att den till synes betydligt mindre Birka Cruises, som övervakade Guldbron några hundra meter akteröver, inte alls är någon av de större fartygen i Skärgården.

Iréne Nykvist, dagens kapten på vägfärjan som i princip skulle kunna korsa Zhen-huas 33:s färd mot Slussen, tar det hela med ro.
– Skulle vår avgångstid krocka med när Guldbron kommer, då kommer vi att vänta. Gott sjömanskap säger att mindre fartyg går akter om de större, förklarar hon.
– Men lite spännande är det ju trots allt, säger hon och tittar på sin dator som kan följa alla större båtars rörelser i närheten.

På kajen på Norra Lagnö stod hobbyfotografen Jan Bergström med sitt fina objektiv och huttrade:
– Det blir perfekt, borta vid svängen kommer jag att få en perfekt bild, sa han någon halvtimme innan fartyget som alla väntade på skulle komma.

Också Gustavsbergsparet Gunnar Persson och Eva Lundin hade likt NVP tagit sig Tynningö.
– Vi har följt det här länge via media och datorn, det är lite som ”Den stora älgvandringen”, som gick på tv och som vi följde. Långsam underhållning, men intressant, säger Gunnar och skrattar.
– Det här kommer man att minnas.

Vid Nacka strand var det väldigt mycket folk, och alldeles för många bilar, vid 13.30-tiden när fartyget med bron passerade. I stort sett alla tog bilder under några sekunder, för att sedan stå i bilkö i en halvtimme för att komma därifrån när bron passerat.