Nacka Publicerad 12:37, 04 juni 2021

• Pandemianpassad student på Nacka gymnasium även i år

Varken pandemi och fjärrundervisning kunde stoppa ett rejält studentfirande.
– Man har varit lite orolig under året, men det blir bra det här att vara med klassen hela dagen och natten, sa studenten Adam Bjärvall Brodej från Båthöjden och lyfte upp sin mamma Katarina Bjärvall.

Denna vecka, och även denna vecka, är det studentfirande i Nacka och Värmdö. Men liksom förra året är festligheterna vid skolorna betydligt lugnare än vanligt. Pandemirestriktionerna hindrar större folksamlingar, som åtminstone utspringet på Nacka gymnasium med över 700 avgångselever i mer än 20 klasser, brukar leda till.

I år hade gästlistan för varje student utökats från två till fyra personer och det blev trots allt rätt festligt och folkligt när de 30 eleverna i NaS18 sprang ut jublande glada, som nya studenter.
– Ja, vi kommer bara att träffa våra föräldrar nu på skolgården. För vi har hyrt en båt med uteservering för hela klassen nu i eftermiddag, berättar klassens fixare Lisa Jonsson.
– Så vi tar bussen in till stan, kliver på båten och fester där innan vi går vidare till en annan klassfest. Så föräldrarna får vänta till i morgon för att fira oss.

På NVP:s fråga till studenterna vad deras speciella gymnasietid med mycket distansundervisning inneburit kommer flera roliga, men säkert sanna svar:
– Det går enkelt att skylla lite sämre betyg på distansundervisningen. Farmor kommer gå på det!
– Jag fick pris som klassens mest frånvarande på hemmaundervisningen. Starkt.
– Ärligt talat så var inte sista terminen som man hade hoppats. I stället för att festa och chilla blev det stressigt med oro för studenten och mer plugg än planerat.

Ute på skolgården väntade föräldrar och syskon, med plakat och ballonger, dryck och kramar. 
Björknäsbon Wilma Widholms ärevarv avslutades med att storebror Joel gav henne en kram. Sen blev det fotografering med familjen och moster Maria.
– Jag ska jobba på Ica i sommar, kanske plugga vidare senare, men inte nu på ett tag, sa Wilma.

De biträdande rektorerna på Nacka gymnasium, Werner Gerholm och Malin Söderberg, hade återigen fått till ett smittsäkert arrangemang för en trevlig och studentdag för avgångsklasserna. Dagen inleddes med mingel med snittar, fortsatte med fotografering, vidare träff med lärare och rektor, en stor avslutningslunch med ett par parallellklasser — och till sist utspringet, klass för klass, med endast 120 förväntansfulla åskådare, intryckta i varsin ruta för fyra på skolgården.
– Vi fick tillstånd att samla tre klasser åt gången för avslutningslunch i matsalen, så det blev betydligt maffigare, och det är trots allt lite festligare med fyra än två gäster. Det är klart att vi vill ha studenten som normalt, inte minst för studenternas skull. Men några saker har vi lärt oss och kommer att behålla från de här åren, säger Werner Gerholm.

 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x