FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Björn, Bjarne

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
18 juni 2019

Gerdau: ”Ser helst
ett nationellt förbud”

Nacka 15:28 | 21 december 2018

Mats Gerdau, M, kommunstyrelsens ordförande i Nacka, ser även han ett förbud mot tiggeri. Men likt sin Värmdökollega, får han mothugg av C och L.

I samband med Vellingedomen öppnade även Mats Gerdau, M, för ett förbud mot tiggeri. 
– Min uppfattning är att tiggeriet för med sig problem. Det är ovärdigt ett civiliserat samhälle och innebär att utsatta människor utnyttjas. Tiggeriet är inte heller en lösning på deras problem, snarare kan det förlänga problemen. Ibland uppstår också illegala bosättningar som en följd av tiggeriet, vi har sett det i Orminge C och Ektorps C, vid Fisksätraskolan och Järla skola. Det skapar otrygga miljöer, för med sig sanitära problem, ordningsproblem och en del brandrisker.

Han skulle dock hellre se ett beslut på nationell nivå, än på kommunnivå. 
– Som moderat skulle jag helst se att det blev ett nationellt förbud mot tiggeri, det vore bra med nationella regler kring hur det ska hanteras och lite olyckligt om det blir ett lapptäcke med olika regler i olika kommuner och där kommunerna skjuter tiggeriet mellan varandra, säger han och tillägger att moderaterna gick till val på ett nationellt tiggeriförbud.
– Utnyttjande av människor är inte en lokal fråga utan en nationell. Men om det inte går att få igenom i riksdagen så tycker jag att vi måste se om det finns andra sätt att lösa de problem vi ser i Nacka. 

Hans Peters, C, ser inte att ett förbud är aktuellt i Nacka: 
– Alliansen har inte diskuterat det i sin helhet. För C är det inte aktuellt. Vi upplever inte att vi har problem med tiggeri just i Nacka. Det är en principiell fråga: Ska man förbjuda fattigdom? 

L: ”Förbud löser ingenting”
Monica Brohede Tellström, L, är inne på samma linje:
– L har varit tydliga med att det inte är intressant för oss. Det än inget problem att individer behöver hjälp och ett förbud löser ingenting, men det kan finnas regler mot nedskräpning och olämpliga boenden. Vi kan hjälpa de som tigger på andra sätt. 
Hur hjälper ni dem i dag?
– Vi gör inte så mycket idag om det inte kommer in en anmälan om att till exempel ett barn far illa. Vi kan bli mer proaktiva i det här. Stockholms stad har till exempel en särskild grupp inom socialtjänsten som aktivt kan söka upp de som är från andra EU-länder, säger Monica Brohede Tellström.

Mats Gerdau säger att domen och Vellinges modell nu ska analyseras för att se hur man kan gå vidare.
– Vi har inte diskuterat frågan så mycket mellan partierna än, vi får återkomma efter julhelgerna.