Nacka Publicerad 09:14, 31 maj 2021 Uppdaterad 14:18, 01 juni 2021

• Ambassaden ligger i Nacka • "Rena skurkfasoner" • NL: Vi hade varit med — om vi blivit tillfrågade

Klockan 09:00 i lördags morse hissades en vit-röda flagga utanför Nacka stadshus av kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau, M.

Det var den tidigare Belarusflaggan, som sedan president Aleksandr Lukasjenko återinfört den sovjetiska grön-röda flaggan blivit en symbol som används av den demokratiska oppositionen, som vajade på flaggstången vid stadshuset.

I ett mejl till NVP berättar Mats Gerdau att ett 30-tal exilbelarusier samlades när flaggan hissades, i en manifestation för frihet och demokrati i Belarus. Flera andra representanter för Alliansen i Nacka var också på plats.

– Jag blev kontaktad av exilbelarusier i torsdags eftermiddag och vi bestämde att vi skulle delta i fredags eftermiddag. Det är oppositionsledaren Svjatlana Tsichanoŭskaja som manat till internationell manifestation i lördags och det ville vi ställa upp på, skriver Mats Gerdau i ett mejl till NVP.

– Vi gjorde detta som en manifestation från Nacka, eftersom flaggan hissades på kommunens flaggstång utanför stadshuset. Med det korta varslet så hann vi inte göra någon större inbjudan till fler, fortsätter han.

En delorsak till att Nackas politiker deltog är att den belarusiska ambassaden ligger i Nacka, närmare bestämt i Vikdalen.

– Vi vill visa vårt stöd för frihetskampen och mot Europas sista diktatur som den senaste veckan dessutom visat rena skurkfasoner genom att kapa ett flygplan. Sen kändes det som en symboliskt viktig om än liten handling eftersom den belarusiska ambassaden ligger i Nacka. Vi vill markera på vems sida vi står, skriver Mats Gerdau.

Enligt uppgift till Mats Gerdau har flagghissningen uppmärksammats i belarusisk statstelevision.

Dessutom har oppositionella belarusier twittrat om det i positiva ordalag.

– Ett syfte för oss var ju att visa att vi bryr oss och att de inte ska känna sig bortglömda eller ensamma, de ska känna vårt stöd för att orka fortsätta sin kamp. Jag har också fått stark support från partivänner runt om i landet och ett antal Nackabor som uppmärksammat det hela, skriver Mats Gerdau.

 

Uppdatering 1 juni:
I ett mejl till NVP påpekar  Mikael Carlsson, NL, att även Nackalistan gärna hade varit med på manifestationen — om de blivit tillfrågade.

– Det hade varit en styrka att majoritet och opposition gemensamt i Nacka kommun kunnat visa sitt stöd för demokratikämparna i Belarus. Detta är något som jag brunnit för en lång tid och det är tråkigt att alliansen visar sitt stöd för oppositionen i Belarus samtidigt som man inte informerar oss i oppositionen här i Nacka, skriver han.

 

NVP har sökt ambassadören för en kommentar, men har ännu inte fått något svar.


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x