FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Joakim, Kim

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Onsdag
20 mars 2019

På Henriksdalsberget ovanför Värmdöleden står den lutande gasklockan.

Gasklocka lutar – men
ska inte kunna rasa

Nacka 14:02 | 05 november 2018

En gasklocka som står på berget ovanpå Henriksdals reningsverk och ovanför Värmdöleden lutar kraftigt sedan i helgen.

Enligt Stockholm Vatten och Avfall renoveras gasklockan sedan någon månad och är tom på gas. Normalt innehåller den biogasen metan, som verket utvinner ur rötade hushållssopor och som sedan ska koncentreras till fordonsgas och driva band annat bussar.

Under helgen lossnade klockan av okänd anledning från sitt fundament och lutar sedan dess, vilket SR P4 Stockholm var först att rapportera om. Under söndagen var räddningstjänsten på plats för att se till att gasklockan inte skulle rasa ytterligare.

– Räddningstjänsten, polisen och en konstruktör har varit här och kontrollerat och enligt mätningar har klockan inte rört sig på tolv timmar, säger projektledaren Torbjörn Reimer, som leder arbetet med renoveringen från Stockholms Vatten och Avfall, till SVT.

Det ska enligt Stockholm vatten och avfall inte vara någon risk för att gasklockan rasar ner mot Värmdöleden. Hur man nu ska gå vidare med den skadade klockan var på måndagseftermiddagen inte bestämt.

– Biogasproduktionen berörs inte av detta. Vi har en reservklocka för gasen och den var i drift vid händelsen, säger Torbjörn Reimer.