Gabriella Kärnekull Wolfe: ”Jag ville ge en röst åt en grupp som sällan hörs”

Nacka Uppdaterad 12:45 16 juli 2019

Självutlämnande beskrev hon sina erfarenheter av sexhandel och blev därmed en av #metoo-höstens viktigaste röster. Nu tampas Gabriella Kärnekull Wolfe med juridikstudier och hoppas att diskussionen slutar att handla om att män blev offer för en revolution.

Under #metoo-hösten 2017 vittnade upprop efter upprop om vardagssexism, trakasserier och övergrepp. Det gav även Gabriella Kärnekull Wolfe kraft att berätta sin historia, om hur hon under tonårstiden i Nacka började sälja sin kropp till äldre män.

– Jag ville bryta tystnaden, ge en röst åt en grupp som sällan hörs. Själv manipulerades jag in i sexhandeln. Det var helt vanliga män som hörde av sig över Facebook. De kunde vara väldigt omtänksamma. Fråga hur jag mådde, hur det gick i skolan. De hade familjer och pratade om sina barn. Samtidigt utnyttjade de mig, som också var ett barn.

Startade #intedinhora
Till slut, sittandes på ett tåg i Stockholm, bröt hon samman. Polis larmades. Hon fördes till sjukhus. I hennes telefon påträffades kontaktuppgifter till sexköpare. Sanningen uppdagades. Åtal följde, terapi. Och samtidigt fortsatte sexhandeln oförtrutet på nätet och i samhället i stort. För att uppmärksamma och förebygga den startade Gabriella Kärnekull Wolfe hashtaggen #intedinhora, som samlar röster från dem med erfarenheter liknande hennes egna.

Det är med denna dystra historik i minne inte helt enkelt att inleda en intervju som åtminstone delvis förväntas vara somrig och solig. Samtidigt är samtalet muntert, med många skratt. Gabriella Kärnekull Wolfe ser humorn i kontrasten det innebär att fråga om både sexhandel och grillvanor, och hon berättar obekymrat hur hon tidigare samma dag börjat med dejtingappen Tinder.

– Jag kan inte säga att jag är speciellt hoppfull, men det är roligt att testa. Jag hoppas hitta nån som är rolig och snäll. Tjej eller kille kvittar.

Med tanke på din bakgrund, kan du lita på män?
– Det finns definitivt en misstänksamhet. Jag umgås inte så mycket med män. Så det är en speciell situation att vara på Tinder. Mycket i chattandet påminner om sexhandeln. Det väcker tankar. Jag har ju inte haft en normal relation med en man. Hur gör man?

Juridikstudier slukar tiden
Att ha blivit en röst – men också ett ansikte – för dem som hamnat i prostitution har sina sidor. Gabriella Kärnekull Wolfe menar att det är ”skönt att få sitt trauma ur världen”.

– Min historia är en googling bort så jag slipper låtsas att jag är nån annan än den jag är. Ibland händer det att folk kommer fram och pratar med mig om min bakgrund. Det kan kännas lite konstigt, men samtidigt är det ganska skönt att slippa dölja något.

Arbetet i #intedinhora pågår alltjämt. Gabriella Kärnekull Wolfe är nätverkets föreläsningsansvariga. Hon sitter sedan januari även med i juryn för ”Årets changemaker”, ett pris som delas ut av Raoul Wallenberg Academy och går till den som ”med handlingskraft, kreativitet och problemlösningsförmåga har lyckats få fler att engagera sig”. Ett pris hon själv vann premiäråret 2018. Men det som framför allt tar tid är studierna i juridik. Hon är inne på sin andra termin och förstår rättsstatens svårigheter när det kommer till att döma sexförbrytare.

Hoppas på bättre fokus
– Staten ska inte kunna sätta folk i fängelse utan att ha på fötterna, och problemet med sexbrott är att det ofta finns två versioner och inga vittnen. Så jag kan förstå varför vi behöver fria många som anmäls för sexbrott. Jag vet egentligen inte hur det ska gå att ändra. Samtidigt vill jag inte att mina förövare ska kunna begå övergrepp mot andra barn. Det är dubbelt. Jag förstår dem som namnger.

Nu handlar diskussionerna om #metoo mycket om just uthängningar och efterföljande drev, hur ser du på det?
– Det är tråkigt. Jag hoppas att vi kan sluta fokusera på hur männen blev offer i en revolution som berörde sexuella övergrepp mot kvinnor och strukturell maktordning.

Gabriella Kärnekull Wolfe

Ålder: 21 år
Bor: Alby, uppvuxen i Nacka
Familj: Hunden Albus (vit på latin). En bror som pluggar i London. Mamma och pappa.
Gör: Pluggar. Driver nätverket #intedinhora.

Kurs i kreativt skrivande och vandring med mamma i Norge

Läser i sommar: ”Just nu Fredrik Backmans ’Min mormor hälsar och säger förlåt’. Har typ läst 20 sidor och hittills gillar jag den. Mormorn liknar min mormor.”
Årets sommarprojekt: ”Jag ska gå en kurs i kreativt skrivande på Folkuniversitetet som jag verkligen ser fram emot. Sen ska jag och mamma vandra i Norge. Första vandringen för mig.”
Gör helst i Nacka i sommar: ”Cyklar. Jag älskar att känna vinden i håret – genom hjälmen så klart!”
Bästa tips på besöksmål i Nacka och Värmdö i sommar: ”Nyckelviken är fint, och Siggesta ute på Värmdö. Där kan man spela fotbollsgolf.”
Lägger helst på ­grillen: ”Halloumi och sparris.”
Lyssnar på i sommar: ­”Billie Eilish. Pop med mycket bas. ’Bad guy’ är min favoritlåt.”