Nacka Publicerad 14:12, 22 januari 2020

• Unik uppsättning har premiär på Dieselverkstaden • ”Även om man inte har ett tal har man saker att säga”

Pjäsen ”Du, jag, vi tillsammans” belyser med sång, musik och dans vikten av personlig assistans. Den är en tidsresa som skildrar kampen om ett självständigt liv, där samtliga skådespelare har omfattande funktionsnedsättningar. På fredag visas den på Dieselverkstaden. 

Pjäsen, som är av och med medlemmar från riksföreningen JAG, tar sin början på 1940-talet, då barn med funktionsnedsättningar fick diagnosen ”sinnesslö” och många lämnades bort till barnhem. Publiken får sedan följa kampen för personlig assistans, införandet av LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, 1994, för att sedan landa i nutid då assistans börjar dras in.
– Vi vill minnas tiden före LSS, hur det var att leva utan assistans, säger Tony Samil, manusförfattare, regissör och skådespelare. 

35 personer på scenen
I pjäsen medverkar elva skådespelare som agerar, dansar och sjunger med stöd av sina assistenter. Totalt är 35 personer med i ensemblen. 
– Föreställningen är speciell, unik vågar jag nästan säga, eftersom flera skådespelare har personlig assistans. De har omfattande funktionsnedsättningar, bland annat intellektuella, och de flesta saknar tal, säger Ann Nilsson, föreståndare på JAG som skrivit manus och skådespelar.
– Vi vill visa att även om man inte har eget tal har man saker att säga, fyller Tony Samil i.

En föreställning som berör
En av deltagarna är Amelia Hall, dansare, skådespelare — och stand in för huvudrollen. Hon säger att föreställningen berör.
– Den gör mig lite ledsen. I scenerna i början är det svårt att hålla tillbaka tårarna. Det är lite jobbigt att spela i en pjäs som gör en ledsen, men jag gör det för att berätta om de som drabbades då man inte hade rätt till personlig assistent, säger hon.

Amelia Hall har haft personlig assistans sedan hon var tolv år och konstaterar att assistansen ”betyder jättemycket” och gör att hon kan leva ett fritt och självständigt liv. 

Rollfigur som gör revolt
En annan av skådespelarna, Patrik Haase, vittnar om hur det var före LSS.
– I tonåren bodde jag på ett gruppboende och det var inte alls bra. Jag fick inte bestämma saker själv, till exempel när jag ville stiga upp eller gå och lägga mig. När jag fick personlig assistent blev allt annorlunda, och bättre. Jag kunde bestämma vad jag ville göra, jag levde verkligen upp, säger Patrik Haase, som i föreställningen spelar en kille som bor på ett gruppboende och gör revolt.

Lite revolt gör han även i vardagen, erkänner han, till exempel när han utsätts för det som kallas IQ-diskriminering — också ett ämne som lyfts i föreställningen. 
– Det är när man exkluderas för att man inte är normen. Till exempel att folk frågar min assistent och inte mig eller att beslut tas utan att jag får vara med, förklarar Amelia Hall. 
Patrik Haase tillägger:
– När det händer säger jag ifrån. Det hjälper inte alltid, men folk brukar reagera. Det vill vi att de som ser föreställningen också ska göra.

Premiär på fredag

Föreställningen visas fredagen den 24 januari klockan 15.00 i Dieselverkstan. Biljetterna är gratis men måste bokas via riksföreningen JAG:s hemsida, jag.se/opinion.

I samband med föreställningen visas en utställning om den politiska kampen för personlig assistans från 1970-talet till nu. Riksföreningen JAG:s historia presenteras med tidningsartiklar, löpsedlar, bilder och film.

JAG
JAG är en ideell riksförening för personer med flera omfattande funktionsnedsättningar, varav en avser den intellektuella förmågan. JAG arbetar för att medlemmarna ska kunna leva sina liv fullt ut, på sina egna villkor, med bästa möjliga personliga assistans. JAG:s assistanskooperativ styrs av medlemmarna och drivs utan vinstintresse.