FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Björn, Bjarne

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
18 juni 2019

Dörren på hobbithuset på en villatomt i Storängen måste målas om och huset byta namn om det ska kunna fortsätta som bed and breakfast.

Filmbolag kan tvinga
hobbithus att stänga

Nacka 13:41 | 21 december 2018

Filmbolaget Warner Bros tvingar hobbithotellet på en villatomt i Storängen i Nacka att byta namn och ändra utseende. Allt som kan associeras med Sagan om ringen-filmerna måste bort.

Filmbolaget kontaktade Fredrik Sandell, som byggt huset på sin tomt och driver ett bed and breakfast för Tolkienintresserade, i somras och meddelade att man anser att hotellet gör intrång på filmernas varumärke.

För att inte tvingas stänga måste hotellet byta namn och ytterdörren målas i en annan färg så att mönstret på dörren inte framträder lika tydligt som nu, enligt en överenskommelse mellan Fredrik Sandell och Warner Bros.

– Vi har gjort en överenskommelse, och jag får inte kommentera frågan ytterligare, säger Fredrik Sandell till NVP.

För Dagens Industri har Fredrik Sandell tidigare berättat att en karta, en replik av en ring och ett kontrakt som Bilbo skriver på i en av filmerna inte heller får finnas i hotellet.

I tidigare intervjuer med NVP har Fredrik Sandell berättat att han inte utgått bara från filmerna i utformningen av huset.

– Som rollspelare har jag ritat hobbithus i 35 år. Jag har tittat på bilder som olika konstnärer gjort när de tolkat Tolkiens värld. Det är samma sak som Peter Jackson gjorde inför filmerna. Det här är inspirerat av världen och är en byggstil, säger han.

“Nu måste vi stänga ner vår hemsida och Facebook-sida eftersom vi inte får behålla namnet Hobbit Stockholm,” säger Fredrik Sandell till DI.

”Vi har fram tills april på oss att ta bort och göra om allt”.

Namnet kommer i fortsättningen att vara Round door bed and breakfast.