FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Björn, Bjarne

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
18 juni 2019

R2-D2 betyder mycket för cancersjuka Emma, fem år.

Emmas favoritrobot
stulen – precis innan jul

Nacka 11:32 | 23 december 2018

Natten till lördag stals en replika av Star Wars-roboten R2-D2 från Sickla.
Allt skaparen Micke Askernäs och hans cancersjuka femåriga dotter Emma nu önskar är att den ska hitta hem igen.

Micke Askernäs säger att hans filmriktiga replika av R2-D2 har gjort många glada sedan den blev klar 2012. Han la ner ungefär 2 000 arbetstimmar på att bygga den och har besökt både mässor och barnsjukhus tillsammans med den, och den har hjälpt till att samla in pengar till Barncancerfonden.

R2-D2:s största fan är kanske Micke Askernäs femåriga dotter Emma, som drabbades av en elakartad hjärntumör just efter att hon hade fyllt tre år.
– Den betyder väldigt mycket för Emma. Hon blir jätteglad när hon ser den och kramar och pussar på den när hon går förbi, säger Micke Askernäs.

Ofta står R2-D2 i vardagsrummet hemma hos familjen i Hammarby Sjöstad. Men Micke Askernäs hade den tillfällig i en lokal i Sickla. 
– Jag hade den där för att den skulle få lite service. Den har varit på två mässor under hösten så den hade lite småskavanker som jag skulle åtgärda. 

Men under natten till lördag bröt sig alltså någon eller några sig in i lokalen och stal R2-D2. Händelsen är polisanmäld av både Micke Askernäs och personen som har lokalen, som också blev av med saker.

Roboten är fullskalig, dryga metern hög och väger cirka 50 kilo. Micke Askernäs önskar att den vet något om stölden, eller har tips om vart den kan finnas, kontaktar polisen.
– Om den kommer tillbaka med hjälp av ett anonymt tips, eller om den som stulit den ångrar sig och vill lämna tillbaka den så är det helt utagerat från min sida. Det enda vi vill är att den ska hitta hem, säger han.