Nacka Strand Publicerad 13:41, 01 augusti 2019

• Ogiltiga skyltar har skrämt iväg fiskare

Kajen i Nacka strand är känd för sitt strömmingsfiske. Men i slutet av juli dök skyltar upp som förkunnade att fisket förbjudits.
– Det stämmer inte. Skyltarna saknar juridisk täckning. Så fiska på, uppmanar länsfiskekonsulenten Henrik C. Andersson.

84-årige John Bohman, Ingarö, beskriver fiske som ett av livets stora nöjen. Eftersom han inte längre kan åka ut med båt har han hittat en oas på fastlandet.

– Jag är ivrig fiskare sedan många, många år. Efter att jag sålt min båt har Nacka strand varit min räddning. Jag har varit där i fem-sex år, kanske mer. Det är så trevligt där, man har träffat likasinnade och det har varit gott om fisk. Ett sant folknöje, säger han.

Ett sant folknöje, som han plötsligt fick ge upp.

– När jag och en kompis åkte ner möttes vi till vår förvåning av stora välgjorda skyltar. ”Allt fiske förbjudet” stod det. Som en gammal man har man respekt för förhållningsregler så vi fiskade ingenting. Det är synd för jag kommer verkligen att sakna det, säger John Bohman.

Johan Hampl, Gustavsberg, berättar om en liknande besvikelse.

– Förr har jag haft tillgång till båt och fiskat mycket i Baggen. Men strömmingen har blivit utfiskad så därför begav jag mig till Nacka strand, som jag hört mycket gott om. Men där hade skyltar spikats upp som förklarade att det var förbjudet att fiska, vilket gjorde dem som stod där konfunderade.

John Bohman och Johan Hampl är inte ensamma om att reagera mot det plötsliga fiskeförbudet i Nacka strand. Under förra veckan hörde flera läsare av sig till NVP. En del uttryckte häpnad, andra besvikelse, somliga ilska.

Vad som gör förbudet än mer anmärkningsvärt är att denna häpnad även delas av länsstyrelsen, Nacka kommun och Havs- och vattenmyndigheten, som är de enda som kan utfärda fiskeförbud.

– När någon av dessa sätter upp skyltar om bland annat fiskeförbud står det alltid vem som är avsändare. Vi har varit i kontakt med fastighetsägaren och de känner inte heller till skyltarna, svarar Maria Arljung Gustafsson, på Nacka kommuns presstjänst.

Henrik C. Andersson är länsfiskekonsulent i Stockholm. Han anar att ett privat initiativ ligger bakom förbudet, men är osäker på om det är olagligt att sätta upp dylika skyltar.

– Fiskeförbud kan man utfärda genom fiskelagstiftningen och det är inget fiskeförbud där. Men det är inte helt ovanligt att privatpersoner sätter upp skyltar eftersom de stör sig på folk som fiskar. Men de har ingen juridisk täckning över huvud taget, säger han.

Så din uppmaning till de som vill fiska i Nacka strand är…?
– Att fiska på! Nacka strand är känt som en av få platser där det går att fiska strömming från kajen. Det tycker jag folk ska fortsätta att göra.

Ett besked som 84-årige John Bohman tar med jämnmod.

– Vi gissade att det var privatpersoner som satt upp skyltarna. Det är synd att de inte vill ha oss där. Det tar lite glädjen ur det hela.

Strömmingsfiske

Metod: Spinn- och pimpelfiske med så kallad strömmingstackel som finns att köpa hos redskapshandlare. Man får inte rycka fast strömmingen utan den ska hugga själv.
Sportfiskerekord: 0,660 kg.
Kuriosa: Strömming kallas sill söder om Kalmar. Kan leva upp till 20 år.

Källa: Fiskeguide Stockholms län 2017