FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Björn, Bjarne

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
18 juni 2019

Familjen Eles — Robert, Charlotte, Alice och Elton — stormtrivs i den spanska solen. Deras öden och äventyr kan följas på Instagramkontot ett_ar_i_spanien.

Familjen är ett år i Spanien:
”Smakprov inför pensionen”

Nacka 15:10 | 23 januari 2019

De lämnade mörker och snö bakom sig, för att få en försmak av pensionärslivet. Destinationen för familjen Eles blev Costa Blanca och i augusti gick flyttlasset.

Familjen Eles från Nacka, bestående av Charlotte, 39, Robert, 44, Alice, 8 och Elton, 6, kände sig nedgrävda i jobb och tiden för varandra var knapp. En längtan efter något nytt fick idén om Spanienresan att växa fram i det svenska mörkret. Mitt i arbetslivet bestämde de sig för att ta en paus, och testa ett år i det soliga Costa Blanca på den spanska sydostkusten. 

–  Vi jobbade mycket och kände att om det är någon gång vi ska göra det så är det nu. Vi har jobbat i ungefär 20 år och har lika långt kvar. Vi ser det som ett smakprov inför pensionen, säger Robert Eles. 

Att det var just Spanien som året skulle tillbringas i var självklart. Familjen var redan bekant med området, då deras släkt haft en lägenhet där sedan 2014. Det som lockade, utöver vädret, var de relativt låga levnadskostnaderna och bostadspriserna och att det ligger en skandinavisk skola på orten, som erbjuder undervisning på svenska.

Men trots att Spanien är ett billigt land att leva och bo i, var beslutet om utlandsvistelsen inte ekonomiskt. Ett år i solen kan komma att slita på ekonomin. 

– Man ska ha klart för sig att det kostar pengar. Vi är lyckligt lottade som har möjligheten att göra detta. Det har varit mycket jobb, men vi ser det som en investering i livet, säger Robert. 

Dagarna i solen tillägnas allt som oftast familjen, vänner eller skolböckerna. Hela familjen studerar nämligen under resan, barnen i den skandinaviska skolan och föräldrarna på distans. Tiden vid sidan av studierna läggs på olika utflykter och ett brett umgänge, vilket enligt familjen är nyckeln till en lyckad resa.

– Vi hittar på massa olika aktiviteter, och inte sällan med alla vänner vi och barnen träffat här nere. Det har blivit som ett litet community, säger Robert.

Snart halvägs in i äventyret känner hela familjen sig väldigt nöjd med resan. Men Robert vill poängtera att vägen dit inte varit bekymmerslös. Mycket planering och kanske ännu mer mod krävs för att allt ska gå smidigt. Men utmaningarna har gjort familjen starkare.

– Man har alltid sin familj att luta sig mot. Familjen har blivit ett litet team, som hjälps åt och stöttar varandra, säger Robert.