Nacka Publicerad 14:02, 20 oktober 2020 Uppdaterad 11:01, 21 oktober 2020

• Personal kände till aktiviteten i förväg • Nacka gymnasiums rektor om halloweeneventet: ”Varit ansvarsfulla, med undantag för godisregnet"

Nacka gymnasium har tydliga förhållningsregler om avstånd under pandemin. Ändå arrangerade elevkåren ett godisregn, där trängseln var påtaglig.

Nacka gymnasiums elevkår hade under denna vecka planerat in olika halloween-aktiviteter. I söndags skrev kåren på sitt Instagramkonto, som är öppet för allmänheten, om vad som var på gång. På måndagen klockan 12:30 löd programpunkten godisregn.
Godis kastades från övre plan i ljushallen ner till eleverna därunder — och påtaglig trängsel uppstod.

En film som en källa skickat in till NVP visar att ett stort antal elever samlats på en liten yta. Enligt källan såg flera ur personalen vad som hände, utan att agera.
”Elevkåren gick ut med detta på Instagram, vilket bör ha gjort lärare och rektorer medvetna om detta på förhand”, skriver källan.

När NVP ringer till gymnasiets rektor Helen Bejmar känner hon inte till händelsen. Efter att ha fått se filmklippet säger hon:
– Jag tycker att det var oansvarigt och olämpligt gjort. Vi har gått ut med att man ska hålla avstånd. Jag ska undersöka saken genast.

Helen Bejmar återkommer en stund senare, och har då pratat med sina rektorskollegor.
– Elevkåren var i kontakt med biträdande rektor i förväg. De bad om råd och frågade vad de skulle ta hänsyn till med anledning av pandemin. De har försökt hitta på lite roliga saker och ansträngt sig under rådande situation, säger hon.

Hon berättar också att personal på skolan hörde att något hände i ljushallen.
– Men de hann inte göra något åt det, för det var över så snabbt. Mina kollegor tog i alla fall reda på vilka som var ansvariga för godisregnet, säger Helen Bejmar och tillägger:
– Vi kan inte alltid ha koll på allt.

Efter en vårtermin med distansundervisning, valde Nacka gymnasium att bedriva all undervisning på plats i skolan efter sommarlovet — men med förhållningsregler. Dessa har kommunicerats bland annat via skolans intranät och klassernas mentorer, enligt Helen Bejmar.

– Vi gör så gott vi kan. Skolor är ju byggda för att komma samman, inte isär. Vi har särat på bänkar och försöker se till att det inte bildas klungor i korridorerna genom att öppna klassrummen tidigare. Eleverna ska hålla avstånd i matsalskön och vi har mycket handsprit i skolan. Sedan ska eleverna tänka själva och ta ansvar.

Har reglerna efterlevts?
– Ja, men ibland får vi påminna eleverna.

På onsdagen hör Helen Bejmar av sig till NVP igen och berättar att elevkåren med anledning av uppmärksamheten kring godisregnet har ställt in resten av sin eventvecka, vilket hon tycker är "väldigt tråkigt". Hon vill även lyfta fram att kåren i huvudsak gjort ett bra jobb.

"Vi tycker att elevkåren har tagit ett bra initiativ med eventveckan och i stort varit ansvarsfulla i planeringen, med undantag för godisregnet i måndags, som dock var över på en halv minut", skriver Helen Bejmar i mejlet.

NVP har sökt elevkåren för en kommentar.

Hanna Bäckman