Nacka Publicerad 14:25, 21 november 2022

• Utebliven sophämtning • Fotbollstältet skottas fram för att undvika kollaps 

Enligt Nackas stabschef Henrik Ahl har kommunen god beredskap för att klara av det kommande dygnets snöfall, men vissa åtgärder kan komma att dröja. 
– Utifrån förutsättningarna med extremt tung och stor mängd snö som faller kontinuerligt har vi lyckats bra, men det kommer ta ett par dagar innan vi är helt ifatt, säger Henrik Ahl.
 

Det ymniga snöfallet påverkar flera av Nacka kommuns verksamheter under måndagen. Henrik Ahl, stabschef i Nacka, menar dock att man klarat snösmockan bra med tanke på förutsättningarna.  
Många ärenden har inkommit via kommunens felanmälningstjänst och vi svarar löpande och slussar ärendena vidare till driften och jouren. Vi har haft många ärenden under hela helgen med nedfallna träd, ledningar och stolpar som förmodligen kommer att ta lite tid att åtgärda, skriver han i ett mejl till NVP. 

I skrivande stund är alla kommunala skolor öppna, men Henrik Ahl beskriver läget som “lite spretigt”. 
Vissa skolor har verksamhet i gång nästan som vanligt och vissa har mycket stor frånvaro på både på elever och personal. Lektioner ställs in i viss mån och Nacka Gymnasium kommer till exempel att skicka hem elever och personal efter lunch.  
De fristående skolorna fattar själva beslut om hur de gör gällande att hålla öppet, tillägger han. 

Kommunen har kontakt med Nacka Värmdö räddningssällskap för att, om det blir nödvändigt, ta hjälp av bandvagnar för att ta sig ut till de Nackabor som till exempel får vård och omsorg av nattpatrullen (nattlig hemtjänst i kommunens regi). 
Det kan bli utmanande att nå ut till kunderna vid larm och nattpatrull om det inte är plogat för tillfället, säger Henrik Ahl och berättar att kommunens handläggare har löpande kontakt med de “sköraste kunderna” för att de ska ha sin omsorg säkrad.  

Kunder som har daglig verksamhet via LSS och äldre som går på dagverksamhet uppmanas att stanna hemma. Personal finns på plats för att ta hand om de som eventuellt dyker upp ändå.
 

Ett område som har “stora problem” är hämtning av mat och restavfall. Under måndagen sker ingen hämtning och sannolikt kommer det dröja hela veckan innan man är ikapp.
 

När det kommer till snöröjning meddelar Henrik Ahl att samtliga snöröjningsresurser varit ute i omgångar sedan det började snöa. 
Och arbetet pågår fortfarande för fullt. Saltsjöbadsleden och bussvägarna har prioriterats hårt. Utifrån förutsättningarna med extremt tung och stor mängd snö som faller kontinuerligt har vi lyckats bra under helgen, men det kommer ta ett par dagar innan vi är helt ifatt, skriver han och fortsätter:  
Idrottsdriften kämpar på att skotta av fotbollstältet vid Nacka gymnasium som riskerar att kollapsa under snön. En kranbil på väg från Norrort för att stötta i arbetet. 

Håll koll på snöröjningen

Nacka kommun uppdaterar om läget för snöröjning och halkbekämpning här.

Anna-Karin Blom


 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x