Efter etableringsåren — familjer åter rotlösa

Nacka Uppdaterad 07:58 02 juli 2019

• "Jag hoppas verkligen att kommunen inte stänger dörren för oss"

De anlände till Nacka i sviterna av 2015 års migrationskris. Nu går etableringsåren mot sitt slut och för många anvisningsflyktingar väntar en osäker framtid. NVP träffade två familjer som är oroliga att än en gång bli rotlösa.

Ali Aldali och Noura Hussein flydde med familj från Syrien. Sael Baba och Jamilah Obeidi med sina tre barn från Irak. De lämnade länder som härjades av det krig som utbröt när Islamiska staten utropade territoriell rätt över stora landområden i Mellanöstern. 

De beskriver hur vänner och släktingar kidnappats och dödats, eller bara försvunnit. Sael och Jamilah säger att de fortfarande inte vet vad som hänt med stora delar av deras bekantskapskrets i Mosul. Ena dagen var de där, nästa borta. Samtidigt rasade samhället samman. De förklarar att de för barnens skull beslutade att fly. 
– Det fanns ingen skola, ingen säkerhet, som Sael Baba säger.

De beskriver hur de då kom i händerna på kriminella som cyniskt utnyttjade deras utsatthet. Väl i Europa bollades de mellan flyktingläger och nationer som inte kunde eller ville ta ansvar för dem, och hamnade slutligen i ett fjärran Sverige där nya flyttar tog vid, nu mellan flyktingförläggningar, tills de slutligen — genom Migrationsverkets anvisningsprogram — placerades i Nacka. Det var för två år sedan.

”Vi är väldigt oroliga”
Här säger de att de hittat ett sammanhang, börjat rota sig. Barnen har fått kompisar, ordnad skolgång och spelar fotboll i Sickla IF och Boo FF. Föräldrarna har börjat lära sig svenska genom SFI och genom praktik kommit in på arbetsmarknaden där de skaffat vänner.
Men nu är det dags igen. De två åren med etableringsstöd går mot sitt slut och just nu vet ingen av dem vad som händer efter den 30 september. Nacka kommun är tydlig i sin ståndpunkt: Efter att etableringsåren är över ska lägenheterna som de nyanlända bott i, som i flera fall är av kommunen köpta bostadsrätter, ut till försäljning.
– Vi är väldigt oroliga för vad som kommer att hända. Mina barn trivs här i Nacka och jag går en utbildning som barnskötare som jag vill gå klart. Jag hoppas verkligen att kommunen inte stänger dörren för oss, säger Noura Hussein.

Familjerna har under etableringsåren bott i Alphyddan respektive Ektorp och tror att platserna underlättat integrationen i Sverige.
– Jag vill smälta in i den svenska kulturen. Flyttar vi är jag orolig för att vi hamnar i ett område med mycket invandrare. Det kommer att bli svårare, både för oss och för våra barn, säger Ali Aldali.

Både Noura Hussein och Ali Aldali säger att de har erbjudits anställningar, men varit tvungna att tacka nej. Najah Denha, som är studiehandledare i arabiska på Kunskapsskolan i Finntorp, där familjernas barn går, beskriver en moment 22-liknande situation.

Två år för kort tid
– Om de tackar ja till anställningar blir de av med etableringsstödet. Så ser regelverket ut. De vill ha jobb, men eftersom det inte är hundraprocentiga anställningar de erbjuds, utan deltids-anställningar och vikariat, kan de inte tacka ja. De har därmed inte möjlighet att få in fötter på arbetsmarknaden, säger Najah Denha.

Sara Hillefors är biträdande rektor på Kunskapsskolan. Hon har starkt engagerat sig för dessa två familjer, och ytterligare en, vars barn går på skolan. Bland annat har hon sett till att skolan erbjudit jobb i bespisningen till Jamilah Obeidi, som Jamilah emellertid var tvungen att tacka nej till, på grund av ovanstående regelverk.
– Vi tycker att två år är för kort tid att etablera sig. Det är så mycket som är nytt. Att lära sig hur det svenska samhället fungerar. Att lära sig språket. De ska under två år gå SFI och göra praktik på arbetsplatser. Det är inte rimligt att de samtidigt, på denna tid, förväntas skaffa arbete så att de har råd att köpa egen bostad. De här familjerna har på allvar börjat att integreras, men nu ska rötterna dras upp igen, säger hon.
Vad vill ni ska ske?
– Nacka kommun måste ändra sina regler. Jag hoppas att de ska kunna stanna i Nacka så att barnen kan gå kvar i de skolor där de funnit trygghet och kunskapsutveckling.
En återkommande invändning är att många i Stockholm lider av bostadsbristen och att det därför är orättvist att nyanlända ska få förtur till lägenheter — vad tänker du om det?
– Det är klart att det är ett problem för alla att få bostad i Stockholm. Men när man hör deras historia och förstår att de nu för första gången på många år hittat en trygghet. Då måste vi hjälpa dem lite till, säger Sara Hillefors.

Gerdau: ”Varnade för den här situationen”

Kommunstyrelsens ordförande, Mats Gerdau, M, säger att han känner för flyktingfamiljerna, men att kommunen inte kan göra mer.

– Det är en supertuff bostadsmarknad i Nacka och i hela Stockholmsregionen. Jättemånga människor behöver bostad och vi kan inte ställa en grupp mot en annan och säga: ”Ni ska få, men de andra ska inte få”, säger Mats Gerdau. 
– Vi varnade för att den här situationen skulle uppstå med anvisningslagen. Det är nästan cyniskt av regeringen att driva igenom en sån här lag när det inte finns tillräckligt med bostäder.