Nacka Publicerad 07:40, 11 september 2020

• NVP träffar gymnasieelever som inte förvånas över resultaten i Stockholmsenkäten

Vid ett bord framför gymnasieskolorna i Sickla sitter fem tjejer som går i trean på musikgymnasiet Rytmus. Förra läsåret var de själva med och svarade på Stockholmsenkäten, och de blir inte förvånade över resultatet för Nackas del.

– Det är väl allmänt känt att det är i rikemansområden som droger används mest, säger Nelly Brodén Lindkvist.

– Och så är det så lätt att få tag på droger nu för tiden. Det har nog aldrig varit så enkelt. När vi precis hade börjat på gymnasiet blev jag tillfrågad på sociala medier om jag ville köpa. Det finns speciella konton som langar, säger Alicia Söderman.

Alla fem eleverna har på olika sätt blivit erbjudna att köpa droger, och de har märkt en allt mer tillåtande attityd.

– Många pratar om att de bara ska testa, men det är så lätt att de fortsätter sen, säger Laila Svantesson.

– Precis, det har blivit en del av folks vardag. Det går fort från att de tar droger på helgerna till att de gör det mitt i veckan, till att de gör det under skoldagen, säger Evelina Dernulf.

– Det är inte lika mycket tabu som förut. Det är både fler som använder droger och som erkänner att de gör det, berättar Nora Klingfors.

Vad tror ni att myndigheterna kan göra för att vända trenden?
– Kanske skulle man kunna skicka någon utbildad person till skolorna, som kan prata om vad drogerna gör med folk, att man förstör sin hälsa och kropp, säger Laila Svantesson.

– Men såna besök har vi ju haft i skolan, och det verkar ju inte ha fastnat hos folk, inflikar Alicia Söderman.

– Nej, det är svårt, det funkar nog inte att någon fördömer. Det är så normalt med droger nu, så det bästa vore om man kunde ha en öppen diskussion om det, säger Nora Klingfors.

Vid sidan om cannabis är det ecstasy, LSD och kokain som används av unga i omgivningen, berättar tjejerna. Nelly Brodén Lindkvist har märkt att många jämnåriga inte tänker att cannabis är farligt, att man inte kan dö av det.

– Men det stora problemet är ju att man ofta får besvär med sin psykiska hälsa. Folk blir personlighetsförändrade, och jag tror inte att de tänker på att det är drogernas fel. Jag tycker att de som tar droger blir så tråkiga. Det är många som jag inte vill vara med längre, säger hon.

– Precis, folk blir så puckade när de rökt på så mycket, säger Alicia Söderman.

Hanna Bäckman