FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bernhard, Bernt

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
20 augusti 2019

Dom om undermålig
vegankost överklagas

Nacka 11:07 | 29 maj 2019

Domen mot föräldraparet som gav sitt barn bristfällig vegankost kommer att överklagas. Det meddelar mammans försvarsadvokat.

Igår dömde Nacka tingsrätt ett föräldrapar från Nacka för grovt vållande till kroppsskada och grov egenmäktighet med barn. Rätten anser bland annat att föräldrarnas variant av vegansk kost till det då 1,5-åriga barnet lett till svält hos barnet.

Påföljden för pappan blev fängelse i 14 månader och för mamman skyddstillsyn och samhällstjänst.

Nu meddelar mammans försvarsadvokat Anton Strand till NVP att domen kommer att överklagas.

– Jag har gått igenom den tillsammans med min klient och jag är förvånad över det beslut som tingsrätten kommit fram till. Jag trodde att man skulle komma fram till en frikännande dom. Jag tror att det finns stora möjligheter att hovrätten kommer fram till en annan slutsats än tingsrätten, säger han och fortsätter:

– Det här, påstår rätten, är ett oaktsamhetsbrott. Men vi kan inte se att föräldrarna har varit oaktsamma. Inte när det handlar om föräldrar som bara försökt göra saker så bra som möjligt för barnet. Det finns dessutom en hel del detaljer som talar i min klients fördel.

Folke Natt och Dag, som är pappans försvarsadvokat, skriver till NVP att han inte vill lämna någon kommentar till domen.