FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Lena, Ellen

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Söndag
18 augusti 2019

Kjell-Olof Feldt och Birgitta von Otter med hundarna Alex och Ruben, av rasen västgötaspets — jyckar som bidrar till att paret håller sig aktiva.

”Det håller oss igång”

Nacka 15:04 | 04 december 2018

Makarna Birgitta von Otter och Kjell-Olof Feldt släpper var sin roman, en spänningsroman och en bok om relationen mellan en äldre kvinna och en pojke. 
De gör det på sitt eget nystartade förlag.
– Att ha ett projekt som förlaget håller oss igång, säger 87-årige Kjell-Olof Feldt.

Birgitta von Otter, som tidigare i livet arbetat bland annat som journalist, författare och debattör, och Kjell-Olof Feldt, som innehaft flera ministerposter för Socialdemokraterna, tar emot i sin villa i Storängen.

De har tidigare skrivit böcker om fjällvandring, cancer och alkoholism tillsammans, och Birgitta von Otter har skrivit romaner och noveller.  
Nu, 79 och 87 år gamla, släpper de var sin roman, samtidigt och på sitt eget nystartade förlag.

”Behövde ett projekt”
Att ge ut på eget förlag innebär att de själva har kunnat bestämma hur utgivningen ser ut. Och det har varit ett projekt som hållit dem sysselsatta.
– Det var på en promenad för ett år sedan som det var fullmåne och vi fick idén till Fullmånens förlag. Vi hade var sitt manus som var väg att bli färdiga och Kjell-Olof behövde ett projekt att syssla med. Då passade ett förlag bra, säger Birgitta von Otter.
– Det kändes inte så roligt att behöva gå runt till en massa förlag för att få en roman publicerad. Samtidigt var det intressant att titta närmare på hur en bok kommer till, vilken administration som krävs, hur man anlitar en omslagsdesigner och ett tryckeri och hur man gör böckerna kända, säger Kjell-Olof Feldt.

Distribution och lagerhållning är en helt annan fråga.
– Vi lät trycka 1 000 exemplar av varje bok, och det visade sig att de böckerna väger 1 600 kilo. Vi har en ganska liten bil, så det har varit en del situationer att lösa. Men det har varit roligt och lärorikt och det hjälper till att hålla en igång.

Fullmånens förlag har i höst gett ut böckerna ”Dubbelliv” av Kjell-Olof Feldt och ”Agneta Grahn och döden” av Birgitta von Otter.
Den senare handlar om en kvinna, änka sedan länge, som på äldre dar brottas med oro för en sjukdom och som ser tillbaka på det som hänt i livet. Men så får hon kontakt med pojke, och så småningom upptäcker hon att de har oväntade saker gemensamt.
– Jag visste att boken skulle handla om en äldre kvinna, och den har vissa beröringspunkter med mig själv. Jag är nästan 80 år och tänker också på döden. Det kommer inpå en. Sjukdomar kryper närmare, säger Birgitta von Otter.

”Dubbelliv” är en spänningsroman om  karaktären Viktor Emanuel Morin, också kallad VEM, som dels lever ett liv som företagare i Sverige och dels lever som kriminell i Tyskland. Historien börjar 1973 och fortsätter nästan fram till nutid.

– Det har varit annorlunda att bara hitta på en historia. Jag har skrivit om en psykopat som vill bli totalt oberoende, och som tar emot pengar även om de kommer från brott. Många av mina vänner från politiken har frågat var det politiska budskapet finns. Men det finns inget i den här boken, säger Kjell-Olof Feldt.

”Strukit tusen metaforer”
De har själva läst varandras böcker och gett kritik och förslag på förbättringar.
– Birgitta älskar metaforer och jag tyckte att hon skulle ha lite färre sådana, säger Kjell-Olof Feldt.
– Jag har nog strukit tusen metaforer i boken. Och studerar man hur man ska skriva ska man också ta bort adjektiv. Mina synpunkter på Kjell-Olofs bok var att det var ett lite byråkratiskt språk och att det behövdes lite mer miljö. 

Pengarna de lagt på utgivningen av böckerna räknar de inte med att få tillbaka när böckerna säljs. Framför allt vill de framhålla att allt varit roligt och lärorikt med att starta förlag.
– Åldrandet innebär separation från allt mer av det man gjort tidigare, som fjällvandringar för vår del. Men att ha hundarna, som måste ut på promenad oavsett väder, och ett projekt som förlaget, håller oss igång, säger Birgitta von Otter.