Lanserar dejting-app för att funkisar ska hitta likasinnade

Mia Fröling och Malin Wernersson arbetar med att förbättra vardagen för personer med funktions­variationer. De har båda egna barn med funktionsnedsättningar.
FOTO: Jenny Frejing
Nacka Uppdaterad 14:44 26 juni 2019

• Ska hjälpa personer med funktionsvarianter att hitta vänskap och kärlek. • "Många föräldrar blir utbrända och sjuka."

Mia Fröling, Boo, har under hela sin sons liv tagit hänsyn till hans autism. Nu har hon tillsammans med kollegan Malin Wernersson tagit fram en app som ska hjälpa personer med olika funktionsvariationer att träffa vänner – eller en kärlek.

Mia Fröling driver företaget VillJa Livsvariationer tillsammans med Malin Wernersson. De arbetar med att förbättra vardagen för personer med olika funktionsnedsättningar.

– Vi har en bemanningspool av resurser som arbetar på skolor och på boenden i kommuner där det saknas vikarier. Vi ser individen och försöker hitta sammanhang som fungerar, utan att de med funktionsvariationer hamnar på boenden där de inte blir sedda, säger Mia Fröling.

Andra i samma situation
Båda har de egna barn med grava funktionsnedsättningar och stora behov.

– Man orkar ett tag som förälder, men många blir utbrända och sjuka. Man kan behöva hjälp med att dra allt ett varv till när en kommun eller försäkringskassan ska besluta om vilka resurser man kan bistå med, säger Malin Wernersson.

Genom sitt företag har de också skapat appen VillJa Ses, som ska hjälpa personer med olika funktionsvariationer att träffa andra i samma situation.

– Vem som helst kan drabbas av sjukdom, stroke eller ALS och ett tidigare socialt nätverk kan försvinna. Man blir ensam och då räcker det inte med att någon säger ”jag förstår”. Appen ska kunna göra fler mindre ensamma, oberoende av deras situation, säger Malin Wernersson, som byggt appen.

– I dag är det modernt att träffas på nätet, men för personer med funktions­variationer fungerar det inte med vanliga appar eller sammanhang. Man kan leta efter en vän, någon att känna samhörighet med eller en kärlek. Och föreningar kan visa information om sina aktiviteter, säger Malin Wernerson.

16 000 med assistans
För en grupp med funktionsvariationer är säker­heten i appen extra viktig, och som administratörer måste Mia Fröling och Malin Wernersson hålla extra koll på vilka som är medlemmar.

Appen VillJa Ses är gratis, men förhoppningen är att den så småningom ska bära sig själv ekonomiskt.

– Det finns i dag omkring 16 000 personer i Sverige som har någon form av assistans. Det är bara en liten del av alla med någon form av livsvariation och som skulle vara i behov av stöd, säger Mia Fröling.