FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Joakim, Kim

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Onsdag
20 mars 2019

Några av de Nackabor som genom åren fått ta emot utmärkelsen Årets Nackabo.

Dags att nominera
din Nackafavorit

Nacka 12:20 | 16 oktober 2018

Det började 1999, då växeltelefonisten Karin Lott blev Årets Nackabo. 
Nu är det hög tid att nominera din favoritkandidat, som kan bli den tjugonde vinnaren.

I samband med att Nacka Forum firade tio år, 1999, drog kommunen igång tävlingen Årets Nackabo. 
Sedan dess 19 glada vinnare korats — varav de mest namnkunniga är Lottie Knutson och Marko ”Markoolio” Lehtosalo — och omkring 200 personer förärats nomineringar.

Arrangören Ivar Forstadius tror att tävlingen speglar en samhällstrend.
– I dag handlar kommunikation i stor utsträckning om storytelling, och så var det inte för 20 år sedan. Jag skulle inte bli förvånad om vår tävling har spelat i en roll i den utvecklingen, att man börjat se vikten av enskilda människors engagemang. I Årets Nackabo har vi alltid lyft fram personliga berättelser för att få fram större berättelser, om samhället i stort, säger han.

Och nu är det alltså dags för kommuninvånarna att puffa lite extra för sina favoriter till utmärkelsen. Fram till den 4 november går det att nominera personer som förtjänar lite extra uppmärksamhet.
– Det här handlar inte om några egotrippar, utan om att visa att människors engagemang spelar roll och har betydelse för det samhälle vi skapar tillsammans. Nackaborna trivs och är stolta över sin kommun. Genom tävlingen kan vi på ett respektfullt sätt lyfta fram att det är såhär bra i Nacka på grund av denna mångfald av engagerade människor, säger Ivar Forstadius.

”Verkligen vardagshjältar”
Nackas kommunstyrelseordförande Mats Gerdau, M, uppskattar tävlingen, och avslöjar att han själv brukar rösta på sin favorit. 
– Det finns så många Nackabor som gör jättefina insatser i vardagen för andra Nackabor. Det är värt att uppmärksamma. De är verkligen vardagshjältar som gör andras liv bättre, oavsett om de sitter i kassan på Ica eller är fotbollstränare. Ett starkt civilsamhälle är viktigt i en kommun, säger han.

Så går tävlingen till

 • Fram till den 4 november kan du nominera din favorit här.

• Manuell nominering kan göras i något av de röstbås som finns utplacerade i Nacka Forum, Nacka stadshus, Dieselverkstaden samt i Orminge, Saltsjöbadens, Fisksätra och Älta centrum.

• En jury väljer sedan ut tio finalister, som kommer att presenteras i NVP senare i höst.

• Därefter inleds röstningsförfarandet, och den som får flest röster utses till den 20:e vinnaren av Årets Nackabo.