Nacka Publicerad 15:30, 15 september 2020

• Festlig byggstart med kraft i blivande stadsparken

Naturbant — ett nytt begrepp som ska innehålla både natur och urbana inslag — är visionen för Centrala Nacka. Projektet, med stadskvarter vid Forum och stadshuset, manifesterades med en symbolisk kraftladdning på tisdagen.
– Äntligen!, utropade Mats Gerdau , M, när han satte sladden i kontakten.Samtidigt som vägarbetena på Vikdalsvägen skapar köer i Nackas centrala delar arrangerade projektet Centrala Nacka en byggstartsfest. Det skedde i ett nybyggt ”greenroom” invid bostadskvarteren Nya gatan, i det som ska bli Nackas stadspark.

Det stadsbygge alla i Nacka förmodligen redan märkt är på gång, manifesterades med ett slags spadtag — för att visa att bostadsbyggandet startar på riktigt. Tillsammans med tre byggherrar blev det en symbolisk kontaktisättning i stället för det ett spadtag.

Genom ett stort fönster i byggstaketet kan man nu se hur de enorma byggkranarna börjat sätta byggelement på plats.
– Hela Nacka ska inte bli stad, men här ska det bli det, sa kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau, som sken som en sol över att stadsbygget börjar synas.
– Staden står för utveckling, för möten, handel och nya idéer, men vi ska bygga vår stadsdel i samklang med naturen, naturbant, fortsatte han.

Mats Gerdau, stadsutvecklingsdirektören Katarina Wåhlin Alm, företrädare för byggbolag och fastighetsägare var rörande eniga: Det kommer att gå bra att utveckla Sveriges första naturbana stadsdel. Etappvis byggs nu nya kvarter, gator och torg med 6 000 bostäder, 7000 arbetsplatser, stadspark, caféer, restauranger handel ­och hotell. Den första etappen i stadsdelen Centrala Nacka (området mellan Järla station och Ica Maxi) är tomten nedanför stadshuset, Nya gatan. Där påbörjades i dagarna bygget av de första 450 bostäderna, med inflytt år 2022.
– Det kommer att bli charmigt, men också kaxigare än andra stadsutvecklingsprojekt, lovade Katarina Wåhlin Alm, som också är vd för det nya marknadsföringsbolaget Centrala Nacka, som har fått en ny logotyp.

Är det inte är att sticka ut hakan att kalla ett stadsutvecklingsprojekt naturbant?
– Vi utmanar gärna oss själva. Att ha en stor gemensam målbild, en vision om en naturban stadsdel, gör att vi måste tänka och planera bra, och tillsammans med byggbolagen, säger Katarina Wåhlin Alm.

Socialdemokraternas Khashayar Farmanbar var, liksom alla andra ledande politiker, på plats under eventet. Han log och höll med om mycket, men inte allt.
– Vi är överens om hur stadsbygget ska se ut här i närheten av Forum och stadshuset. Det blir bra. Men projektet Centrala Nacka innebär också att Nacka IP hotas, och det är vi inte med på. När projektet växer västerut kommer det att bli problem.