Cathrin Bergenstråhle lämnar politiken

Cathrin Bergenstråhle. FOTO: LIZA SIMONSSON, NACKA KOMMUN
Nacka Publicerad 12:03, 24 september 2021

• ”Det finns en viss mättnad” • ”Jobbigt med utsattheten”

Kommunalrådet Cathrin Bergenstråhle, M, lämnar politiken.
– Jag älskar mitt jobb och mitt uppdrag, men är inte riktigt taggad för en mandatperiod till, säger hon.

Under onsdagens möte med miljö- och stadsbyggnadsnämnden berättade nämndordförande Cathrin Bergenstråhle, 61, att hon kommer sluta som ordförande, och som kommunalråd.

– Efter nyår blir det en ny ordförande i nämnden. Och jag kommer inte att sitta i fullmäktige heller. Men jag är kvar som kommunalråd under januari för att skola in min efterträdare.

Varför slutar du?

– För att jag börjar bli äldre och att jag känner en viss mättnad. Och eftersom jag inte känner mig taggad för en ny mandatperiod och en ny valrörelse är det bra att sluta i tid. Sen har vi köpt en jordbruksfastighet i Sörmland som vi kommer att ägna oss åt. Men vi ska inte flytta från Boo.

Cathrin Bergenstråhle kom in i politiken för 20 år sedan, och det var omvandlingen av Boo som väckte hennes politiska intresse. Hon blev ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden och kommunalråd för 15 år sedan.

– Jag har älskat mitt jobb, mina medarbetare och partiet, och gör det fortfarande. Det har varit ett väldigt roligt och stimulerande arbete — men också krävande. Den som tar över bör ha suttit i den här nämnden, för det handlar om svåra frågor med mycket juridik, detaljplanering, miljölagstiftning om myndighetsutövning.

Kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau, M, berättar att arbetet med att hitta hennes efterträdare är igång, och att Moderaternas fullmäktigegrupp ska få rösta om detta i november.

– Det är tråkigt att Cathrin slutar, men jag förstår henne. Vi har varit överens om det mesta och har varit ett radarpar. Hon har varit ett superstöd för mig, säger han.

Men det har funnits baksidor med att ta många, ibland obekväma beslut, konstaterar Cathrin Bergenstråhle.

– Jag var utsatt för en förtalskampanj med inslag av hot, som jag polisanmält men som polisen avskrev, säger hon och fortsätter: 

– Det har tidvis varit jobbigt med utsattheten, och en liten del av mitt avgångsbeslut handlar om det. Men för det mesta har jag haft positiva kontakter med många trevliga Nackabor, som jag kommer att sakna.


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x