FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Blenda, Beda

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Söndag
27 maj 2018

Nya Saltsjöbanans slutstation som ska leda resenärer vidare till tunnelbana, bussar eller mot Gamla stan.

Bussterminal i Slussen ska vara klar 2023

Nacka 07:58 | 14 maj 2018

Bussterminalen i Katarinaberget i Slussen har fått godkänt och här är en sammanfattning av vad som kommer att ske under de kommande åren.

Bussterminalen i Katarinaberget har fått klartecken och därmed ska alla pusselbitar i den nya Slussen vara på plats.

Beskedet kommer tidigare än beräknat, men enligt Stockholms stads kommunikationsansvariga för Slussen, Eva Rosman, ligger tidplanen fast:
– Vi tecknar entreprenadavtal till hösten och kan börja bygget av terminalen om ett år. Beslutet kom lite tidigare men när vi kan börja påverkas av allt annat vi gör, som att renovera Lokattens trappa. En lantmäteriförrättning behöver också göra.
2023 ska bussterminalen i berget vara klar och fram till dess ska den nyöppnade terminalen vara i drift.

Saltsjöbanan klar 2026
2023-2025 ska utrymmen för handel byggas klart och 2025 kommer Saltsjöbanans spår att läggas på plats in till Slussen. Saltsjöbanan ska trafikera Slussen 2026, med en station nära den nuvarande.

Den nya bussterminalen i berget ska ha sex ankomstplatser och 17 hållplatser för avgångar. Tack vare tunnelbanan och en ny bussterminal i centrala Nacka blir kapaciteten i terminalen mindre än vad som varit aktuellt tidigare. Bussarna ska köra till terminalen via en tunnel på Stadsgårds­leden i höjd med Fotografiska museet.