FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Signe, Signhild

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Fredag
23 augusti 2019

Boken ”Plums dyker upp” utspelar sig i Nacka. På bilden träffar några av barnen i berättelsen polisen i Nacka strand.

Bok om sjötroll förenar elever

Nacka 11:05 | 14 december 2018

Eleverna från tre Nackaskolor ville tillsammans med rektorn Anders Kedhammar göra skolan roligare. Vägen dit blev ”Plums”, en bok skriven av elever, för elever.

"Plums” heter boken som Fisksätraskolans rektor Anders Kedhammar skapat tillsammans med 200 mellanstadieelever från tre olika skolor i Nacka — Sigfridsborgsskolan, Samskolan och Fisksätraskolan — och föreningen Hammarbygymnasterna.

Boken utspelar sig i Nacka och idén till boken kom efter att Anders frågat eleverna hur de skulle vilja att skoldagarna såg ut, om de själva fick välja. 

– De sa att de ville göra något där de själva fick läsa och skriva. Där föddes idén till sjötrollet Plums, säger han.

Med hjälp av Nackas Stora projektstöd tog man därefter kontakt med tecknare och förlag.

Skisserna och ramen för berättelsen togs fram av de ansvariga, resten stod eleverna för. Hur man skulle bidra fick eleverna välja själva. Vissa valde att skriva dialog, andra valde färg på karaktärerna. Sedan satte elevernas berättelser samman och boken skapades.

– Det jag ville visa var att de går att göra skolan både rolig och lärorik, på samma gång. Det var kul att se hur elever som knappt deltagit till en början deltog allt mer och mer, säger Anders Kedhammar.

Boken blev klar i december och planer för en uppföljare finns, men inget är ännu bestämt.

Detta är inte första gången Anders Kedhammargör ett liknande projekt.
Redan 2016 startades det första initiativet, som den gången var en alternativ julskiva han skapade tillsammans med sina elever.