Blomsterprakten vid Slussen — ett svårlöst mysterium

Nacka Uppdaterad 14:57 26 augusti 2019

• Låter blommorna vara kvar • ”Ingen som helst klarhet i detta”

Nä, nu blommar det — vid Slussen. Och så ska det få förbli. Vem som prytt bussterminalen med bland annat hortensia och krysantemum vet inte SL. Men blommorna ska få vara kvar. 

Alla som klivit av Nacka- och Värmdöbussarna vid Slussen de senaste veckorna har förmodligen lagt märke till ett ovanligt inslag: Två blomlådor, hängda på kravallstaket, och tre blomkrukor, fastsatta med silvertejp på papperskorgar, på den tillfälliga terminalen.

SL har forskat i vem som ligger bakom initiativet att smycka terminalen med bland annat hortensia, murgröna, cyklamen och krysantemum.

– Vi har försökt ta reda på om det är någon som representerar SL som satt ut blommorna. Men vi har inte fått någon som helst klarhet i detta, säger Claes Keisu, pressansvarig på SL.

Har ni fått några reaktioner från resenärer?

– Nej, men det kan hända att folk tycker att det är fint. Så vi tänker låta dem vara kvar, eftersom de inte är i vägen eller hindrar tillgängligheten. De är ett trevligt inslag på platsen, så länge de blommar och är vackra. Men när de börjar vissna och sloka, kanske vi måste ta bort dem.

Finns det några exempel på liknande tilltag i SL-trafiken?

– Ja, det har hänt att folk ibland vill piffa upp. För något år sedan var det någon som sydde ny klädsel till ett tunnelbanesäte. Men det fick inte vara kvar, för det var inget brandsäkert material.

Ser du någon risk med att ni låter blommorna vara kvar, att fler ska ta egna initiativ?

– Så länge det håller sig inom den här omfattningen så är det ju helt okej. Man får göra en bedömning från fall till fall. Sen finns det ju de som vill piffa upp sin omgivning med graffiti, men det tycker vi inte om. Det är skadegörelse.

Vet du vem som ligger bakom utsättningen av blommorna? Hör av dig till oss på red@nvp.se!

  • Hanna Bäckman