FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Henning, Hemm...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Onsdag
22 maj 2019

Nackas ytterområden fortsätter att locka nya restauranger. Den här gången är det Björknäs som får hemmagjorda burgare på menyn när Jettz Burger öppnar i slutet av månaden.

Björknäs på tur när matmarknad växer

Nacka 10:10 | 21 februari 2019

Allt fler ambitiösa restauranger och caféer har börjat poppa upp i Nackas ytterområden de senaste åren. Senaste tillskottet är Jettz Burger som nu öppnar i gamla Herrgårdsgrillen i Björknäs.
– Kan man ha ett ställe lite utanför med lägre hyror, då har man råd att höja standarden på råvarorna istället, säger ägaren Omar Ramadan.

Fem helt nya restauranger

Saltsjöbaden: Handelshusets Mat & Deli
Kvarnholmen: 
Crispy Pizza Bistro, Don Ramen, Don Felice
Nacka Forum:
Classic Pizza

Gäller restauranger med serveringstillstånd, och avser inte ägarbyten under året.

Källa: Nacka kommun

2014 lämnade den förre stjärnkonditorn Daniel Lindeberg den då tvåstjärniga restaurangen Frantzén/Lindeberg (idag heter den Frantzén och har tre stjärnor), för att öppna ett bageri i Orminge centrum. Till NVP sa han då:
– Jag är kanske naiv efter att ha varit i konditori- och stjärnkrogsvärlden i tio år. Men varför ska man inte kunna äta en riktig kanelbulle i förorten?

Söderhäng i Älta 
Sedan dess har det hänt mycket med matlagarambitionerna i Nackas utkanter. Vid årsskiftet 2016/2017 tog den förre delägaren i Acne, Kalle Schröder, som idag driver Restaurang Bleck på Södermalm, över restaurang Storstugan i Hellasgården, vilket fått folk från Södermalm och söderort att åka ut till Älta på after work under fredagskvällarna.
Senare samma år öppnade Old Smokehouse i Boo, där man tillagar kött och grönsaker genom att mixa svensk och amerikansk röktradition.

Mat lagad från grunden 
Och i slutet av 2018 öppnade tre nya restauranger och caféer inom en månad: Kockrocken Cafébageri i Fisksätra, Grindstugan bageri & café i Tollare och den nya franska bistron i Handelshuset i Saltsjöbaden. Alla med den gemensamma nämnaren att man bakar och lagar från grunden.

Den här veckan är det Björknäsbornas tur att få en ny restaurangetablering. Nackabon Omar Ramadan startade tillsammans med sin bror Amir Ramadan upp Jettz Burger i Sockenplan i somras.
Hamburgerstället blev så populärt att bröderna bestämde sig för att öppna ytterligare ett.
– Jag vet inte hur skrytsam jag ska vara, men det har gått så bra att vi kan öppna ett till. Jag tror att det är en kombination av vår prissättning och att vi tillhör de bästa hamburgarställena i stan. Vi gör allt från grunden, även våra såser, säger Omar Ramadan.

Jettz Burger i Björknäs kommer skilja sig från serveringen i Sockenplan, som bara har take away. I Nackafilialen kommer det att finnas plats både utomhus och för 22 sittande gäster inomhus, och eftersom köket är dubbelt så stort kommer också menyn att bli det.

Spanat länge 
Omar Ramadan säger att bröderna spanat på lokalerna länge och att läget är perfekt.
– Det finns få restauranger i närheten som serverar hemmagjorda hamburgare och för de som bor utanför centrala Nacka kommer läget att vara perfekt för att slå sig ner eller ta med en take away efter jobbet.

Att ligga utanför de centrala delarna av Nacka ser Omar Ramadan som en fördel.
– Det är hårt att driva restaurang och det är en bransch med låga marginaler. Men kan man ha ett ställe lite utanför med lägre hyror, då har man råd att höja standarden på råvarorna istället. Får vi samma respons som i Sockenplan kommer vi att gå leende till jobbet varje dag.

… och näringslivsdirektören tror på fortsatt växande meny

Nackas restaurangutbud har de senaste åren växt stadigt. Kommunens näringslivsdirektör Anders Börjesson tror att etableringen av Urban Deli i Sickla 2013 visade att Nacka var att räkna med. 
– Det markerade en närhet till innerstadens publik.

Vid årsskiftet hade Nacka 91 restauranger med serveringstillstånd, vilket innebär att kommunen på fem år har blivit tio krogar rikare. Bara under 2018 registrerades tolv nya restauranger med serveringstillstånd i Nacka kommun. Av dessa berodde sju på ägarbyten medan fem var nyetableringar.

Anders Börjesson menar att det ökande restaurangutbudet hänger ihop med byggandet och befolkningsutvecklingen.
– Förra året blev vi 1 800 nya medborgare i Nacka. Vi kunde också räkna in 500 fler sysselsatta, det vill säga dagbefolkning, vilket också är viktigt.

Tre nya på Kvarnholmen 
Det märks inte minst på nyproduktionsområdet Kvarnholmen där det öppnat tre nya restauranger under 2018.

Anders Börjesson menar att fler matställen är på uppstart eller under planering på Västra Sicklaön. Han tror att etableringen av Urban Deli 2013 i Sickla och utvecklingen av nöjeslokalen Nobelberget gjorde att fler från innerstaden fick upp ögonen för Nacka.
– Det markerade en närhet till innerstadens publik. Och vi har faktiskt bara sett början av denna utveckling, tror jag, säger Anders Börjesson.