Bedragarna försökte hota till sig 100 000

Nacka Uppdaterad 08:30 16 juli 2019

• Polisen och kommunerna varnar för bluffande hantverkare. • "Försöker sig på nya grepp."

Både Värmdö och Nacka varnar för blufföretag som säger sig utföra arbeten i kommunens tjänst. Enligt polisen råder sommartid högkonjunktur för hantverkslurendrejeri. NVP har talat med två personer som utsatts för bedrägeriförsök.

Roland vill vara anonym. Han vägrade betala, polisanmälde istället och befarar därför att någon slags hämndaktion väntar. Samtidigt vill han varna andra husägare i Nacka och Värmdö för bedragare som genom hot försöker skrämma till sig pengar för hastigt genomförda hantverkstjänster.

För Rolands och hustruns del utvecklade sig en vacker julidag snabbt till en mardröm.

– Vi satt och åt lunch när en man klev in i trädgården och erbjöd sig att byta våra hängrännor, som var gamla. Han sa att han ändå var i grannskapet för ett liknande jobb och därför kunde passa på att även hjälpa oss. Han sa att jobbet skulle kosta 20 000 kronor, men att jag i så fall behövde bestämma mig direkt. Jag gjorde ett snabbt överslag i huvudet över vad material och arbete kunde vara värt. Tänkte att det var ett rimligt pris och tackade ja. Direkt dök då en annan man upp och satte igång. Det hela gick väldigt fort.

Hade ett muntligt avtal
Arbetet genomfördes, varpå hantverkarna återvände till Roland. Priset hade nu kraftigt stigit. Männen förklarade att arbetsinsatsen var värd 100 000 kronor.

– Helt vansinnigt. Vi hade slutit ett muntligt avtal, inte skrivit på någonting, så jag kunde inte hänvisa till något. Man blir arg på sig själv, vi är normalt funtade människor, men blev överrumplade, hann inte tänka. Jag vägrade naturligtvis att betala.

Roland och hans fru är i 70-årsåldern. Han beskriver hantverkarna som kraftigt byggda män i 40-45-årsåldern.

– Stämningen blev snabbt hotfull. De sänkte till 50 000 kronor, men det vägrade vi också att betala.

Det slutade med att hantverkarna inte fick några pengar alls. Istället polisanmälde Roland händelsen. Sedan dess har Roland och hans hustru levt i oro.

– Första natten vakade jag för jag trodde de skulle komma tillbaka. Polisen gissar att de struntat i oss och försöker lura några andra, men oron är kvar, säger han.

Varning för ”blufföretag”
Roland är långt ifrån ensam om att ha utsatts för hantverksbedrägerier. I juni varnade Värmdö kommun för ”blufföretag” som i kommunens namn ringer till Värmdöbor och erbjuder sig att spola rent avloppsledningar, tjänster som genererar kraftigt saltade fakturor. I maj varnade Nacka kommun på motsvarande vis för ”personer som erbjuder ledningsspolning”.

Återkommande strategi är att försöka tala omkull det potentiella offret. Exempelvis utsattes Helen Alvarez i Hemmesta för en snabbtalande man som ringde och ville boka rensning av köksventilationen.

– Han hävdade att grannarna hade bokat samma tjänst och att det fanns en lucka i schemat så att de även kunde komma förbi mig. Han var väldigt påstridig, sa att det var något som man var skyldig att genomföra av brandsäkerhetssynpunkt, men jag är ju väldigt frågvis. Jag undrade varför ingen information gått ut genom föreningen, frågade om organisationsnummer. Han blev allt mer irriterad och till slut la jag på luren.

– Det är otroligt mycket bluffande hos oss och det gör mig rosenrasande. Jag tänker på äldre människor som kanske inte orkar stå emot, säger Helen Alvarez.

Äldre vanlig måltavla
Just äldre är enligt Lotta Mauritzson, brottsförebyggare vid polisens nationella bedrägericenter, NBC, vanliga måltavlor för den här typen av bedrägeriförsök.

– Bland annat eftersom äldre har fysiska begränsningar när det kommer till att själva genomföra somliga åtgärder på fastigheten. Vi har under många år haft problem med bedrägeriförsök kring asfaltläggning, men nu upplever jag att takläggning ökat. Den här typen av brottslingar försöker ju på sig nya grepp då och då, att man säger att man representerar kommunen är ett sådant.

Hon uppmanar till sund misstänksamhet.

– Anmälningarna kring den här typen av bedrägerier ökar under sommarhalvåret eftersom det är då arbeten på hus genomförs, säger hon.