Åtta lokala nomineringar
till hållbarhetspris

Nacka Uppdaterad 08:02 26 april 2019

Butiker i Nacka kniper åtta nomineringar när White Guide Green för andra året presenterar en guide där matvarubutiker bedöms ur ett hållbarhetsperspektiv.

Totalt har 300 butiker i landet testats, och i det som benämns som huvudkategorin — Årets hållbara matbutik — har 30 butiker fått nomineringar. En av dessa 30 är Ica Maxi Nacka. 

Förutom det är Ica Maxi Nacka även nominerad i fyra andra kategorier: Årets hållbara matbutik, Årets vegopris, Årets stora svinnpris och Årets hållbara butiksledare, där butikschefen Emma Nilsson kan vinna. 

Även Lidl i Orminges butikschef, Katarina Simic Torres, nomineras till Årets hållbara ledare. Vidare kan Lidl i Orminge  vinna Årets gröna pris. Slutligen kniper Paradiset i Sickla kniper en nominering i kategorin Årets hållbara föregångare.

– Butikerna som testas har valts ut genom att alla kedjor har fått tipsa om vilka butiker de vill att vi besöker, plus att vi har tagit emot tips från allmänheten. Butikerna får även anmäla sig själva, säger Malin Komaiszko, projektledare hos Bergkvist publishing AB som delar ut guiden tillsammans med White public AB.

En jury har bedömt butikerna utifrån olika kriterier — till exempel utbud, miljömärkningar, hålbarhetsvision, kreativitet och nytänkande. Kriterierna för huvudkategorin Årets hållbara matbutik har tagits fram tillsammans med Världsnaturfonden.

Priserna delas ut under en gala den 12 juni. Samtliga nominerade kommer att presenteras i guiden, men kommer att rangordnas.

– Alla nominerade hamnar i guiden och presenteras med en text skriven om besöket. Efter att prisutdelningen släpper vi guiden. Alla som är på galan får den i handen direkt, annars kan man beställa — det är alltså en fysisk bok, säger Malin Komaiszko.