Nacka/Värmdö Publicerad 10:06, 20 mars 2020

• Gymnasieelev om att gå i skolan hemifrån • Ridundervisning pausas

Bara ett par dagar efter att gymnasieskolorna stängt har det blivit vardag — att plugga i vardagsrummet. Studierna bedrivs i hemmen och stort ansvars läggs på eleverna själva.
– Det fungerar bra och vår skola hade ordnat med appar i allas datorer direkt. Lektionerna förs över videolänk, och vill man lärarna något får man sätta på micken, säger Matilda Comella, som går samälle/media på kommunala YBC i Sickla.
– Lärarna tar närvaro före och efter lektionerna för att se att alla är med hela vägen. Men är man fokuserad tror jag att det här kan bli bra, även om det säkert kan bli svårt att hålla alla hemma om det går för lång tid, eller när det blir badväder. Det är det sociala man saknar från skolan, fortsätter hon.
Under sin rast mellan två lektioner berättar hon att det lär bli lite mer inlämningsuppgifter nu, samt att idrottsämnet blivit helt förändrat. Det var två timmar matte i morse, nu två timmar historia.

På YBC, där det går 540 elever och arbetar 45 lärare, var beskedet om stängning väntat.
– Vi har diskuterat och förberett oss på ett krisscenario i någon vecka nu. Vi har stor del av vår undervisning digitaliserad, och det är vanligt med hemuppgifter. Nu får vi utveckla detta, säger YBC:s rektor Oskar Sjögren.

Även övriga gymnasieskolor i Nacka och Värmdö verkade vara förberedda när Folkhälsomyndighetens råd att stänga skolorna för att minska smittspridningen kom i förra veckan.
– Distansundervisningen kommer att lösas digitalt med de system kommunen har. Skolan stänger inte, men eleverna är inte i skolan, skriver Peter Bergström, utbildningschef i Värmdö i ett mejl.

Vid sidan om de större skolorna finns Mälardalens ridgymnasium i Gustavsberg. Där pausas ridundervisningen. Men i övrigt ska undervisningen fortgå som vanligt.
– Vi arbetar redan med digitala verktyg, så eleverna kommer att fortsätta arbeta med det. Vi har så få elever, 37, så för oss är det är relativt enkelt, säger rektorn Mia Pettersson.

  • Jalmar Carlson, Charlotta Westling