Anklagade KD-politikern: ”Mitt liv kan vara i fara”

Lydia Liu menar att hon har utsatts för förtal. FOTO: Jenny Frejing
Nacka Publicerad 17:08, 23 augusti 2019

• Utredningen väntas klar i nästa vecka • Lydia Liu: ”Anklagelserna är i nivå med landsförräderi”

Den 19 augusti rapporterade NVP om att Konflikt i P1 avslöjat att Lydia Liu varit i kontakt med det kinesiska kommunistpartiets påverkansorganisation Enhetsfronten, vars uppgift är att öka kommunistpartiets inflytande i världen.

Med anledning av påståendet startade KD i förra veckan en utredning kring huruvida Lius agerande strider mot partiets riktlinjer.

”Utredningen pågår för fullt, i samarbete mellan oss i Nacka och partiledningen. Det är en komplicerad fråga och vi är mycket måna om att inte döma någon utan saklig grund. Förhoppningsvis har vi i mitten på nästa vecka mer konkreta slutsatser att rapportera” skriver Martin Gunnesson, ordförande i KD i Nacka, i ett mejl till NVP.

Via sms och e-post har NVP också kommunicerat med Lydia Liu.

”Detta kan sätta min och min familjs säkerhet och liv i fara med tanke på den våldsamma rasismen som gror nu” skriver hon och fortsätter:

”Jag är allvarligt kränkt som person och det kristdemokratiska partiet är skadat. Jag har utsatts för förtal och gjort en polisanmäla.”

Liu menar att hon är oskyldig till anklagelserna.

”Konflikprogrammet hävdade att jag som kommunpolitiker tog emot en ledande tjänsteman från Enhetsfronten och gav intrycket att jag ofta träffar medlemmar i denna organisation och att jag arbetar för Enhetsfronten för att skada Sverige och Sveriges nationella säkerhet. Dessa är allvarliga anklagelser som är i nivå med landsförräderi” skriver hon och menar att hon aldrig tidigare hört talas om Enhetsfronten.

”Jag främjar affärer mellan Sverige och Kina genom mitt arbete för China Sweden Business Council (CSBC). Alla svenska organisationer som sysslar med handel och investeringar med Kina tar emot delegationer där kommunistpartiets representanter finns med. Finns det medlemmar från Enhetsfronten med i dessa delegationer är det inget som vanligtvis offentliggörs eftersom de samtidigt är representanter för kommunistpartiet.”

I ett pressmeddelande stödjer CSBC KD-politikern:

”Hon har vårt fulla stöd. Representanter i kinesiska delegationer har aldrig representerat Enhetsfronten i affärsmötena och därför visste inte Lydia Liu alls ifall någon i delegationerna hade kopplingar till Enhetsfronten” skriver CSBC.