Nacka Publicerad 08:39, 13 december 2020

• Förskola lussade för äldreboende • "Det är så fint när olika generationer kan glädjas av varandra"

Ett stillsamt lugn ligger över Järla Sjö. Det är kallt och grått men från fönstren sprider stjärnor ljus över gatorna. På andra sidan lekplatsen ljuder sång. Det är förskolan Optimus som övar en sista gång innan de tågar mot äldreboendet Vardaga i Lillängen.

Nacka. Hand i hand går barnen på led som tärnor, pepparkaksgummor, pepparkaksgubbar och små tomtar mot äldreboendet. I kör sjunger de välbekanta jullåtar med höga stämmor. Luciatåget väcker uppmärksamhet i kvarteret. Två byggarbetare på ett hustak släpper sina arbetsuppgifter när barnen går förbi, ett av barnen vinkar till en äldre dam som stannat för att lyssna på sången.  

Det var när Sofia Good, kock och pedagog på förskolan, gick hem från jobbet en dag som hon kom på idén om att lussa för äldreboendet som ligger fem minuter bort.
– Eftersom vi inte kunde ha något luciatåg för föräldrarna i år så fick vi tänka om. Jag hörde av mig till äldreboendet som var positivt inställda och sa ja direkt, säger Sofia Good. 

När barnen når boendets innergård fylls den annars tysta omgivningen av sång och skratt. Några barn vinkar till de boende som vinkar tillbaka. Andra barn står tysta och håller hårt i sina ljus. Ett av barnen konstaterar högt att alla ser så glada ut. Från en balkong tittar både boende och personal på kören och innanför ett fönster tittar en äldre dam ut. Hon för båda händerna till ögonen och torkar bort tårar.   
– Alla blev väldigt glada när vi fick reda på att de skulle komma hit och lussa. Det är så fint att se hur de olika generationerna möts och kan glädjas av varandra, säger Marie Ekenberg, undersköterska vid Vardaga Lillängen. 

Sångerna de har övat på i veckor, som ”Midnatt råder”, ”Tre pepparkaksgubbar” och ”We wish you a merry christmas”, får äntligen höras och när föreställningen är slut skyndar sig alla barn till en i personalen som delar ut pepparkakor. 
– Det här var kul. Jag tror de tyckte vi var bra, säger Alva, fem år, och fortsätter: 
– Gamla kan gråta när andra är fina.


 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x