FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bernhard, Bernt

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
20 augusti 2019

Åklagaren i kopplerimålet: "Det finns stark bevisning"

Nacka 14:20 | 05 juni 2019

Bevisningen består bland annat av kvinnans egna berättelse.

I tisdags åtalades en man i 50-årsåldern, hemmahörande i Nacka, för grovt koppleri.
Enligt åtalet har främjat att en kvinna har haft sexuella förbindelser mot ersättning. Mannen ska bland annat ha ordnat kunder, annonser och prissättning, fixat hotellbokningar och transport av kunder.

Kammaråklagare Daniel Suneson vill inte gå in på vilken relation kvinnan, som är i 45-årsåldern, och den åtalade mannen har haft.
– De känner varandra, men jag vill inte gå in på vilken relation de har. Och det gör jag av hänsyn för målsägande, säger han.

Koppleriverksamheten ska ha pågått under fem år — mellan 2013 och 2017 — och skett på olika platser i Nacka och Stockholm. 
Daniel Suneson uppger att det rört sig om minst ett 30-tal sexköpare.
– Tio av dem har vi lyckats identifiera och två av dem har delgivits misstanke om brott. Resten har hunnit preskriberas, preskriptionstiden för sexköpsbrott är två år. Sexmålsbrotten kommer dock inte att behandlas i den här rättegången, säger han. 

Vet du vilken påföljd du kommer att yrka på?
– Det vet jag inte än. Det kan ju uppkomma uppgifter under rättegången som påverkar. Men minimistraffet för grovt koppleri är två år. Bevisningen består av målsägande egna uppgifter, som kompletteras med sms-konversationer mellan den åtalade mannen och målsägande. Jag anser att det finns stark bevisning för att det rör sig om grovt koppleri, säger Daniel Suneson.

Mannen, som förnekar brott, greps i mitten av mars och har varit häktad sedan dess. 
Rättegången startar torsdagen den 13 juni, i Nacka tingsrätt.