FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Magdalena, Ma...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Måndag
22 juli 2019

90-plussare efterlyser fler män

Nacka 09:38 | 15 december 2018

90-plusgympan har spridit sig till flera kommundelar i Nacka. Men om 90-plusgänget på Puls & träning i Nacka hade fått önska, så hade de gärna sett fler män på gympapassen. 

Här kan du träna 90-plusgympa

Sickla hälsocenter. Fredagar klockan 11 (tolv kvinnor och sju män).
Puls & träning, Nacka Forum.  Tisdagar klockan 13 (åtta kvinnor och en man).
Elite sports club, Saltsjöbaden. Måndagar klockan 13:30 (åtta kvinnor och en man)
Må bra hälsa, Orminge. tisdagar klockan 13 (nio kvinnor och sju män).

Totalt: 37 kvinnor och 16 män

När NVP besökte 90-plusgympan i Puls & tränings lokaler var de fokuserade deltagarna i full gång med att röra sig mellan stationerna, som bland annat innefattar balansbollar, hantlar och TRX-band, till tonerna av Stand by me. Passen är 45 minuter långa och träningen är en gång per vecka. 

I grunden handlar det om att 90-plussarna ska träna igenom hela kroppen för att behålla rörligheten och må bättre.
– Det är lätt att bli stel i den åldern, så de får träna rygg, ben, axlar, triceps och biceps. Ibland tränar de lite extra på det de behöver, säger gyminstruktören Christer Wilhelmson.

Har spridit sig i Nacka
Sickla Hälsocenter var först ut i landet med träningskonceptet, som i dag stöttas av Nacka kommun, och som numera även spritt sig till Orminge, Saltsjöbaden och till centrala Nacka. 
I Puls & tränings lokaler är det Ingeborg Elfman, 94 år, som är äldst i gänget. Hon är nu inne på femte året med 90-plusgympa.
– För mig är det självklart att fortsätta träna. Jag behöver röra på mig, annars hade jag aldrig varit så här pigg!

Efter passen samlas alltid gänget för en fika. Gyminstruktören Therese Horn berättar att vid ett av tillfällena kom ämnet om den sneda könsfördelningen upp. Den här terminen har det varit åtta kvinnor och en man.
– När vi satt och diskuterade det kom vi fram till att vi tyckte att det fattades män här. När vi började var det hälften hälften, säger hon.

Även på de andra 90-pluspassen i Nacka är kvinnorna i majoritet. Räknar man in samtliga anmälda på de fyra gymmen är det 37 kvinnor och 16 män.
Deltagarna är överens om att det är mycket roligare när det är blandat. 
Gruppens ende man, Åke Sidenvall, som också är nyast i gruppen, har i alla fall inga planer på att sluta.
– Jag brukar promenera och gå med stavar. Den här träningen är ett bra komplement till det. Jag fick tips att det fanns här vid Nacka Forum, så jag gick dit. Jag mår bättre av att bli stimulerad.