Nacka Publicerad 15:27, 03 maj 2021

• Många lediga tider på Krys vaccinationsenhet i Nacka strand • Regionen: ”Kan finnas anledning att starta upp fas 4 tidigare än plan”

Merparten av tiderna på Krys vaccinationsenhet i Nacka strandsmässan är lediga. På måndagen var endast 20 procent av veckans tider bokade. 
Nu säger regionen att fas 4 kan tidigareläggas.

Det har gått två veckor sedan vaccinationscentret i Nacka strand öppnade. Fram till vecka 21 finns kapacitet att vaccinera ungefär 2 000 personer i veckan, men inför denna vecka är endast 20 procent av tiderna bokade. Liknande bokningsläge råder på flera vaccinationsställen i regionen, till exempel på Krys vaccinationsenhet i Rinkeby där endast fem procent av veckans tider är bokade.

Vad det beror på kan man bara spekulera i säger Krys presschef Jonas Beltrame-Linné.
– Det kan handla om att fas 3 (personer födda 1961 och tidigare, reds. anm) håller på att ta slut, att alla som vill vaccinera sig har vaccinerat sig. Men från vårt håll kan vi bara konstatera att det är låg takt på vaccineringen just nu. Det borde finnas flera lösningar för att öka den takten, säger han. 
Vad skulle ni vilja att regionen gjorde för att öka vaccinationstakten? 
– Kanske att vi kunde börja jobba med väntelistor. Eller att man öppnar upp för de äldre åldersgrupperna i fas 4. Vi har vaccin och vi har personal — vi behöver patienter, säger Jonas Beltrame-Linné.
Vad innebär det för Kry att tiderna inte bokas?
– För oss betyder obokade tider ett slöseri med resurser. Det står vårdpersonal och väntar på att få ge vaccin. Vi vill ju inget annat än att sätta ett stick i armen, säger Jonas Beltrame-Linné.

Magnus Thyberg, vaccinationssamordnare i Region Stockholm, säger att man under förra hade ett bra bokningsläge där ungefär 51 000 av de 53 000 vaccinationstiderna i regionen var bokade. 
– Men bokningarna avtog något under helgen och det är ett mönster som går igen nu i veckan, säger han.
Vad kan det bero på? 
– Det är samma mönster som i tidigare faser. Det är ett ganska stort tryck under den första veckan eller veckorna och sedan avtar det lite. Många vill vaccinera sig direkt medan andra avvaktar lite, men det vaccineras på hela tiden.
Finns inte anledning att öppna upp för Fas 4 för att fylla tiderna?
– Det kan absolut finnas anledning att starta upp fas 4 tidigare än plan och vi har de senaste dagarna bevakat bokningsläget noggrant, men det är viktigt att vi hittar en balans så att så många som möjligt i de prioriterade åldersgrupperna erbjudits vaccination innan det är dags för nästa fas, säger Magnus Thyberg.

Han säger att det är troligt att fas 4 startas tidigare än tidigare plan (i mitten av maj), men mer exakt tidsangivelse kan han inte ge.
– Det är också rimligt att det blir en turordning, troligen baserat på ålder, eftersom det handlar om ganska stora åldersgrupper, säger han.


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x