FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Henrietta, He...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
22 augusti 2019

Maarit Borg tycker att det är jobbigt att besöka mammans grav. När hon samlat kraft tog hon sig ändå inte till graven — på grund av bristfällig skyltning. ”Det är skandal att folk inte hittar till gravarna”, säger hon.

”Skandal att folk inte
hittar till gravarna”

Älta 10:18 | 12 september 2018

Nybyggnationerna i Ältadalen ställer till det för besökare till Storkällans begravningsplats. Den vanliga vägen är avstängd och skyltarna som ska guida besökarna räcker inte till.
– Folk har ringt till oss och varit förtvivlade för att de inte hittar till kyrkogården, säger Ulf Jansson, kyrkogårdsmästare i Nacka församling.

Sedan Maarit Borgs mamma dog för fem år sedan har hon tyckt att det är jobbigt att besöka graven på Storkällans begravningsplats i Älta. Hon har därför inte varit där på något år. Men häromveckan samlade hon kraft för att åka dit. En kusin till Maarit Borg reste från Västerås för att följa med som stöd. 
– Jag hade köpt blommor och jord för att plantera på mammas grav. Men så blev det inte. 

I korsningen Evalundsvägen/Lovisedalsvägen har man tidigare kunnat köra rakt fram på Storkällans väg och komma fram till begravningsplatsen. Men sedan början av sommaren möts man av en skylt som meddelar att vägen är avstängd och att trafiken leds om med skyltar. 

Att följa skyltarna var dock inte lätt, menar Maarit Borg. Vissa korsningar saknade hänvisning och på vissa ställen var det svårt att förstå vart skylten pekade. Maarit Borg uppskattar att hon och kusinen körde runt och letade i närmare två timmar. 
– Då hade vi testat nästan varenda tänkbar avfart i området. Så länge har det tagit emot att åka dit, så när vi inte hittade blev jag både arg och stressad och vi åkte hem. 

Många som inte hittar
Maarit Borg ringde Nacka församling för att få hjälp med vägbeskrivning. Hon fick då veta att hon var en av många som hade haft svårt att hitta fram till begravningsplatsen.
– Folk har ringt till oss och varit förtvivlade för att de inte hittar till kyrkogården. Jag har hört om begravningsgäster som fått ringa bekanta för att hitta fram i tid. När det är begravningar kan det ju komma folk från hela landet, då är det extra viktigt att skyltningen är tydlig, säger Ulf Jansson, kyrkogårdsmästare i Nacka församling. 
– Vi har påpekat för kommunen att vi inte tycker att det är tillräckligt bra skyltat.

När NVP försöker hitta till begravningsplatsen blir det tydligt att skyltningen är bristfällig på vissa ställen. Markeringar saknas i två korsningar och i två rondeller pekar pilarna bara runt, runt. Efter en stunds letande får NVP hjälp av en byggarbetare sätter sig i sin bil och guidar hela vägen.

Skyltar beställda
Shamil Matourin, trafikingenjör på Nacka kommun, säger att man från kommunens sida är medveten om att det finns synpunkter på skyltningen. Ytterligare skyltar, bland annat med text om att skyltarna leder till begravningsplatsen, är beställda och kommer att sättas upp så fort de levereras. 
– Och är det så att det saknas skyltar i några korsningar ska vi genast åtgärda det, säger Shamil Matourin. 

Storkällans väg beräknas, enligt projektledaren, öppna i slutet av oktober.