Älta Publicerad 08:42, 12 februari 2021

• Hela längan evakuerad • Skola håller stängt

En radhusbrand pågår i Älta. Räddningstjänst och polis fick larmet klockan halv sex och släckningsarbetet kommer pågå hela dagen.
En familj är förd till sjukhus, övriga hushåll i radhuslängan evakuerades. Mycket tyder på att taket på hela längan kom mer att lyftas bort för att komma åt glödbränder.

Hur och varför branden på Evalundsvägen startade var på morgonen oklart, men den startade i den mittersta av lägenheterna i radhuslängan och brandförloppet var till en början kraftigt.

Ambulanspersonal förde fem personer till sjukhus, två vuxna och tre barn, för att kontrollera rökskador. Ytterligare åtta hushåll evakuerades till en uppsamlingslokal i närheten.
– Vi försöker såklart att rädda längan. Problemet är att det är dubbla plåttak och att det brinner i isoleringen, säger räddningstjänstens insatschef på plats, Lars-Åke Stevelind.
– Vi har kallat på en kranbil för att kunna lyfta bort taket, om det krävs, fortsätter han.
– Fokus nu är att rädda restvärden, och vi undviker att använda vatten om det går. Man kan se på rökens färg vad det är som brinner, och det ser bättre ut på ena sidan, säger Lars-Åke Stevelind när han ser hur brandmännen sågar upp delar av taket för att komma åt glödbränder. 

Evalundsvägen var stängd för trafik på morgonen mellan Backstigen och Lovisedalsvägen för att räddningstjänsten, som var på plats med sju enheter, skulle kunna arbeta ostört. Avstängningen hävdes senare på fredagseftermiddagen.

Människor i området gick runt och tittade oroligt, men spridningsrisken till de näraliggande radhuslängorna försvann i takt med att lågorna släckts.


Helena Vamos-Stridh med barnen Loui och Agnes.

Under morgonen beslutade rektorn och kommunen att under fredagen hålla Sigfridsborgsskolan i närheten stängd på grund av rökutvecklingen i området.

– Vi vaknade av helikoptrar på morgonen och det var ganska otäckt, säger Helena Vamos-Stridh, som är på väg hem från skolan med sina barn Loui, 5 år, och Agnes, tio.

– Vi fick gå hem från skolan då det luktade rök i klassrummet. Det var lite läskigt när rektorn kom in och sa att vi måste gå hem. Jag har några kompisar som bor i det området, och jag vet en som bor i den längan, berättar Agnes Vamos-Stridh.

Polisen har inlett en förundersökning angående allmänfarlig vårdslöshet.

 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x