Älta Publicerad 14:00, 01 december 2021

• Birger ”Birre” Lind: ”Underbart!” • Är i ishallen varje dag, året runt

Mister Älta IF, ”Birre med pärmen”, är Årets Nackabo.
– Va? Underbart, vad roligt och vad lurad jag blev, utbrister Birger Lind när NVP överraskar honom i Älta ishall med blommor.

Röstningen är avgjord. Av de tio nominerade var det Ältabon sedan exakt 50 år, Birger Lind, som fick flest röster.
– Inte underligt alls. Älta är ett samhälle där många känner många, och alla som har haft med idrott att göra känner Birre, säger Älta IF:s kanslist Marie Hellberg.

Han kallas ofta för ”Birre med pärmen”, och när NVP träffar honom i Älta ishall har han mycket riktigt med sig sina pärmar. Han har nämligen kommit hit i tron att han ska diskutera planerna för Älta IF:s 80-årsjubileum. Men istället får en blombukett och beskedet att han utsetts till Årets Nackabo.
– Underbart! Vad roligt. Men jag kan berätta om föreningens historia ändå, säger han och skrattar.

Alla som är på plats kommer fram till Birre och gratulationerna är varma och hjärtliga.
Två spelare har fått äran att se sina tröjor hängas upp i taket i Älta ishall. Båda är målvakter. Den ene är tidigare NHL-proffset Tommy Söderström, nr 30. Den andre är hedersmedlemmen Birger Lind, nr 44.
– Jag flyttade till Älta 1971, säger han och torkar glädjetårarna ur ögonvrån.
– Min svärfar kom från Älta och när vi skulle flytta från stan, vår lilla familj, fanns det en tomt ledig i Kolarängen. Jag byggde huset själv och gick med i tomtägarföreningen direkt, fortsätter Birger.

Samtidigt gick han med i Älta IF, bytte från IFK Aspudden som han varit med om att starta några år tidigare. Han började spela ishockey och fotboll i seniorlagen i Älta — målvakt i ishockey, mittback i fotboll — och blev snabbt också ledare och allmän fixare i föreningen.
– Det var ett väldigt flängande i början, vi hade ingen isbana Älta och spelade på Nacka IP, och hade ett litet förråd där. Det var ett lyft med att konstisbanan byggdes på Älta IP 1976, och sedan ishallen långt senare.
– Det är naturen och sjöarna, och att det är ett så trevligt litet samhälle, som är det bästa med Älta.

Birger Lind berättar stolt att han som midsommarfestgeneral fått Lill-Babs till Älta och att han fått krama om henne. Han berättar, för det är han väldigt bra på, också om Älta-stafetten — en stor, lokal, tävling på 80-talet. Och nu när det är dags för Ältas granförsäljning är såklart Birger ”grangeneral”.
– Det där är viktiga saker. Jag vet hur man ska såga och fixa med granarna, säger han plötsligt lite mer allvarligt.

Han spelade länge i Ältas veteranlag i ishockeyn både som målvakt och senare som utespelare, och var med om att starta Ältas c-lag i fotboll, för att få alla som slutat satsa att ändå spela vidare.
– Det var ett väldigt bra beslut. Så roligt vi har haft i det laget och så många som fortsatt att idrotta, säger han glatt.

Men det är för arbetet med de allra minsta, med hockeyskolan, som han nominerats. Han, som tränat och spelat med de stora och framgångsrika grabbarna, tar vänligt och bestämt hand om de allra yngsta sedan han själv gick i pension för tio år sedan.

”Hur ska vi träna?” följs alltid upp med ”Ärligt!” inför Birres skridskoövningar. Något som blivit hans signum. Rejält och hjärtligt, och barnen måste ta eget ansvar.
Varje lördag lär han barn, och föräldrar, om balans och skridskoteknik, respekt och glädje. Samtidigt har han hand om föreningens hockeyfritids en eftermiddag i veckan. Då spelar han nästan alltid med ungdomarna, men när han lär ut skridskoteknik är det mycket lekar, men med en äldre herres pondus.
– Bor man i Sverige ska man kunna åka skridskor, det tycker jag. Och vi har alla möjligheter för det här i Älta, vi har massor av skridskor att låna.

På frågan hur många barn och ungdomar han tränat genom åren kommer inget säkert svar. Men de är oräkneliga.
– Jag är på IP eller i ishallen varje dag, året om. Men inte under coronaåret. Det var faktiskt riktigt tufft att förlika sig med att man var riskgrupp och inte fick vara med.

Om ett par veckor, på luciadagen den 13 december, blir det officiell prisutdelning i Nacka Forum.

Birger ”Birre” Lind

Ålder: 77 år imorgon
Bor: I Kolarängen, Älta
Familj: Frun Ulla, två vuxna barn, fem barnbarn
Sysselsättning: Pensionerad kemist från Karolinska Institutet
Sporter: Ishockey och fotboll. Spelare och ledare i båda sporterna, numera skridsko- och hockeyskolaledare för de yngsta.
Motivering: ”Den 76 år unga förebilden och ledaren för den populära hockeyskolan i Älta IF. En stor inspiration för många barn (och föräldrar) som både får lära sig att åka skridskor och uppleva värmen och gemenskapen i lagidrott.”

Jalmar Carlson

 
Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x