Älta Publicerad 19:07, 05 augusti 2020

• Källtorpssjön och Järlasjön öppet för dem med fiskekort

Augusti är kräfttider.
NVP var med när Enskede sportfiskeklubb förberedde kräftfiskepremiären i klubbstugan i Tenntorp.
– Det börjar nu, men blir nog bättre om en vecka, säger Lasse Hansson.

Järlasjön och Källtorpssjön är öppna för kräftfiske, för dem som betalat fiskekort, några veckor framöver.
Men det är inte frågan om ohejdat fiske, utan är reglerat av Enskedes sportfiskare som arrenderar fiskerätten i delar av dessa sjöar.
– Vi har de här kräftkvällarna för våra medlemmar, men vid mån av plats också för andra, säger Lasse Hansson och gör i ordning håvar och mjärdar för de tio som får chansen första kvällen vid Hellasgården.
– Alla fiskar från land, och personligen tycker jag det är roligast med håv, det är mer aktivt, säger Lasse Hansson som är kräftansvarig på sportfiskeklubben. Och det handar om signalkräftor, inte flodkräftor.

Allt bete är egenfiskat, mest mört. Han sätter fast de döda fiskarna i mjärdarna och håvarna.
I Järlasjön, och då i den delen av sjön nedanför Fannydal där vattenskidklubben håller till, är det bara en fiskare per dag som tillåts fiska — fast under en längre period — och på den södra sidan. På norra sidan är det villaägarföreningen som har fiskerätt, och längre bort i sjön är det andra föreningar som har fiskerätten. Men ingen får starta kräftfisket före 5 augusti.
– Järlasjön är bra kräftfiske, har alltid varit. Och sjön mår bättre nu, säger Lasse Hansson som själv brukar fiska ett par gånger per sommar, oftast lite senare, för att få ihop till kräftskiva.
– Faktum är att just vattenskidklubben är bra för kräftorna. All trafik på ytan rör om vattnet och det blir mer syrerikt vilket kräftorna gillar.

50 godkända kräftor får behållas

Fiskekortet kostar 250 kronor per kväll och då ingår också burar och redskap (i Källtorpsjön).
Reglerna är enkla. Högst tio redskap (håvar eller mjärdar) får användas, redskapen ska vittjas mellan kl 18–23 och max 50 godkända (minst tio centimeter mellan huvud och stjärt) kräftor får behållas.