Älta Publicerad 09:50, 04 november 2022

• Smidda prästkragar stulna från Storkällans kyrkogård • ”Jag grät när jag hörde att blommorna förvunnit”

En ny gravsättningsplats på Storkällans kyrkogård var precis färdig. Men innan de smidda blommorna hann börja användas som plats för ringar med de avlidnas namn på försvann de.
– Det är en unik idé som vi jobbat ett år med. Väldigt tråkigt, säger kyrkogårdschefen Sabine Bouleau.

26 små hål på en smäcker granitsten är det som är kvar av konstverket som skulle både pryda, och praktiskt användas, i Nacka församlings nya askgravlund. De 26 handsmidda blommorna på cirka 50 till 80 cm höga hade limmats fast i granitblocket i det nya gravkvarteret på Storkällans kyrkogård i utkanten av Älta. Men blommorna fick bara stå kvar i några dagar.

– De är borta, stulna. Jag grät när jag hörde att blommorna försvunnit. Det är så klart polisanmält, men det går inte att säga att handlar om gravskändning eller brott mot griftefriden eftersom vi ännu inte hunnit använda gravplatsen, säger Sabine Bouleau när NVP besöker gravplatsen dagarna före årets höjdpunkt på kyrkogården, allhelgonahelgen.
– Men vi hoppas såklart att få tillbaka dem, för de borde inte ha något värde någon annanstans. Sen får vi se hur vi gör då, om vi ska sätta dit blommorna igen och fästa dem bättre, fortsätter hon.

En ny askgravplats, där askan från den kremerade grävs ner någonstans inom ett större gravkvarter och en namnskylt sätts upp på en gemensam plats, har planerats och arbetats med under ett år på kyrkogårdsförvaltningen. Idén på Storkällan var att i stället för namnplaketter använda ringar med de gravsattas namn att sätta på järn-prästkragarnas stjälkar.

– Det går att skruva loss själva blomman, förklarar Sabine Bouleau. Men nu har vi 900 ringar, inga prästkragar.

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x