FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Magdalena, Ma...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Måndag
22 juli 2019

Älta centrum firar
50 år i helgen

Älta 14:18 | 17 oktober 2018

Sten Grack var nyinflyttad när Älta centrum invigdes 1968. I samband med Ältadagen är han med och arrangerar firandet av 50-årsjubilaren.

Här är programmet under Ältadagen

12:00. Invigning där 50-åringen Älta Centrum firas
12:15. Prova-på-cirkus med Circus Le Fou (45 min)
12:30. Trollkarlen Emil
13:00. Du och jag och min lilla ponny — barnföreställning med Charlotte och Anders Wihk
14:00. Circus Le Fou, föreställning i Älta Kulturknut, från 5 år (40 min)
14:30. Clownen Uno
14:45. Maskeradparad — Alla som klär ut sig får pris.

 

Sten Grack minns inte om det var 1965 eller 1966 som han flyttade in i de nybyggda höghusen på Oxelvägen. Men klart är att det var på den tiden stadsdelen började utvecklas, bara några år senare invigdes Älta centrum — som blev ett av de första inomhuscentrumen i landet.

Var med på invigningen 1968
– Jag tror att den allmänna uppfattningen om centrumet var att det var trevligt. Förut var det närmaste centrumet i Bollmora i Tyresö, och det var ett riktigt blåshål. Plötsligt fick vi i Älta nära till post och tillgång till två livsmedelsbutiker, säger han.

Sten Grack bor kvar i den lägenhet på Oxelvägen han flyttade in i för ett halvt sekel sedan. Idag är han ordförande i föreningsrådet i Älta.

Förändring på gott och ont
Precis som då står Älta inför en ny omvandling. Enligt Nacka kommuns planförslag ska bland annat det nuvarande centrumet rivas och 950 bostäder byggas.
– Planen är att det nya centrumet ska läggas närmare Ältavägen. Det negativa med det är att vårt befintliga kulturhus får ny undanskymd placering. Det är vi Ältabor inte så pigga på, vi vill ha kulturhuset rakt emot den kommersiella delen. En positiv sak med att Älta växer är att det blir fler folk här och att busskommunikationerna ständigt blir bättre.
Du är med och arrangerar Ältadagen och centrumfirandet. Varför ska Ältaborna ta sig dit?
– Det är massa aktiviteter, uppträdande och specialerbjudanden från butikerna. Vill man fråga saker om stadsplaneringen finns kommun och byggföretag på plats. I år har vi cirkustema och för barnen finns det mycket att välja på som ansiktsmålning och ponnyridning, säger Sten Grack.

Arrangörerna av Ältadagen är Älta Centrum Företagarförening och Föreningsrådet i Älta.