Ältabor hjälpte polis

Älta Uppdaterad 17:11 11 juli 2019

• Fem inbrottstjuvar greps i Älta natten mot torsdagen. • Polisen fick hjälp av vakna och engagerade grannar.

Strax före ett-tiden natten mot idag torsdag hörde några boende i Älta hur ett larm tjöt och ett bankande kring Sigfridsborgsskolan.

Grannarna larmar polis då de misstänker ett inbrott i området. De observerar också två bilar som lämnar brottsplatsen. Ett vittne såg några personer springa mot en bil och tog signalement på dem och på bilen och ringde polisen.

Grannarna hör ytterligare bankande eller smällar, och ser hur personer lastar in något i en annan bil och hur de hoppar in i bilen och åker ner mot Ältavägen. Där mötes flyktbilen av en av polisens radiobilar, som följt rapporteringen. I bilen sitter fyra personer som grips. Senare grips ytterligare en person.

Det visar sig att tjuvarna rotat runt på en byggarbetsplats och brutit sig in i en byggcontainer. Polisen söker också med en hundpatrull i området, för att se om något stöldgods försvunnit i spåren efter tjuvarna.
– Det var rediga människor som kunde ge tydliga vittnesuppgifter och ett bra ingripande. Polisen har tolkat uppgifterna rätt, och gripandet kunde ske i mycket bra samarbete med civilsamhället, säger Ola Österling, kommunikatör på polisens regionledningscentral.

En förundersökning har inletts. Fem personer är misstänkta för stöld.