18 års fängelse för mordet på Shayan Gaff från Älta

Älta Uppdaterad 12:07 04 juli 2019

• "Förväxlades med en annan" • Högsta möjliga tidsbestämda straff

Sent på kvällen den 21 oktober 2018 sköts läkarstudenten och Ältabon Shayan Gaff ihjäl när han och hans kusin lämnade en restaurang i Segeltorps centrum i Huddinge kommun.

I mitten av december häktades en då 25-årig man, misstänkt för mordet. Och i dag har han av Södertörns tingsrätt dömts till 18 års fängelse för mord och mordförsök.

Enligt tingsrätten agerade mannen ensam, och lämnade därefter platsen på en scooter som senare hittades i en källare i Vårby gård.

Bland bevisningen finns DNA-spår från mannen på scootern och mordvapnet, meddelar tingsrätten i ett pressmeddelande.

Eftersom det inte funnits någon hotbild mot Shayan Gaff tror rätten att det inte var han, utan en person med kopplingar till gängkriminalitet, som var tänkt som offer.

– När det gäller motiv anser tingsrätten att utredningen övertygande visar att motivet varit gängrelaterat och att den skjutne mannen förväxlats med annan, säger chefsrådmannen Camilla Olsson i pressmeddelandet.

Utöver mordet döms mannen även för mordförsök på Shayan Gaffs kusin, som också kunde ha träffats av skotten.

18 års fängelse, som är det högsta möjliga tidsbestämda straffet i Sverige, döms ut eftersom tingsrätten ser "mycket försvårande omständigheter" kring gärningen, enligt pressmeddelandet.

  • Hanna Bäckman