FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Fredrik, Fritz

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
18 juli 2019

Krönika

Vissa saker kan man
inte fuska sig till

Ledare 06:30 | 20 november 2018

Har du någon gång fuskatpå ett prov eller läxförhör? Mer än var tredje gymnasieelev i Nacka och Värmdö svarar ja på de frågan, visar årets upplaga av länsstyrelsens undersökning Stockholmsenkäten.

Man kanske tar hjälp av en förälder med skrivuppgiften, eller så har man varit snillrik nog att skriva in franskaglosorna som bakgrundsbild på läsplattan.
Jaja, tänker jag, det är väl som det är. Folk — barn och tonåringar såväl som fullvuxna individer som kanske borde veta bättre — har fuskat i alla tider. 

Det har till exempel blivit något av en årligen återkommande nyhet att det nationella provet läckt ut i förväg. Så sent som förra året skärpte Skolverket rutinerna kring provet för att motverka fusket. Men skärpningarna var uppenbarligen inte nog skarpa, med tanke på att ett Instagramkonto i förra veckan lyckades publicera bilder från delar av höstens prov för årskurs 9. Skolverket, som har polisanmält kontot, bedömde dock att provet kan genomföras ändå den här gången.

Okej, det kan ju stå en hel del på spel i ett nationellt prov i nian. Ett gott resultat där kan eventuellt leda till ett höjt betyg som i sin tur kan innebära en plats på den gymnasie-utbildning man vill gå på. Men -kopplingen är ändå ganska långsökt; förhoppningsvis tar läraren hänsyn till bra mycket mer än resultatet på ett nationellt prov när betyget ska sättas.

Det är i nästa steg fusket blir riktigtobegripligt för mig. Det finns alltså människor som, enligt medieuppgifter, har betalat 170 000 kronor för att genom ett avancerat fusksystem få högsta betyg på högskoleprovet. 
Till vilken nytta? 
En person som uppenbarligen saknar omdöme och sannolikt även en hel del välbehövlig kunskap, hur ska den klara sig igenom exempelvis en läkarutbildning, för att inte tala om ett krävande yrkesliv? 

Nej, det säger sig självt: det går inte. Vissa saker kan man faktiskt inte fuska sig till.