"Vi märker att vi spelar roll"

Krönika Publicerad 10:25, 04 augusti 2020

• Så länge det finns ljusglimtar, fortsätter vi att hålla koll, lovar NVP:s Hanna Bäckman

Vilka fina sommarbilder ni skickar in till oss! Det känns bra snålt att bara publicera en i veckan, när nivån i år är så pass hög. Men det är mycket som ska rymmas i tidningen — för någon sommartorka råder då rakt inte.

Den här veckan, precis som föregående juliveckor, har jag fått sålla hårt bland nyheterna och artiklarna. Vissa inslag har fått vänta en vecka till, annat har kortats ner till hälften av ursprunglig längd. (Visste ni förresten att ni ofta kan läsa längre versioner av våra artiklar — plus en hel del, ofta polisrelaterat, material som inte alls kommer med i papperstidningen — här på NVP.se? Ett tips!)

Insändar- och debattinkorgen är fortsatt full, papplådan här intill med krysslösningar likaså. Och våra nyheter engagerar. Charlotta Westlings rapportering om de senaste turerna kring den nedklippta webbsändningen från fullmäktige i våras väckte till exempel många och starka reaktioner i sociala medier i förra veckan. Jag fick även ett antal uppskattande mejl om min förra krönika, om Nackas stadsbygge.

Allt det här tar jag som intäkter för att vi behövs och för att lokaljournalistiken spelar roll för den lokala demokratin och sammanhållningen. Att NVP dessutom, för jag vet inte vilket år i rad, är nominerade till ett flertal priser på galan Årets gratistidning (som på grund av pandemin ännu inte har hållits) gör ju inte saken sämre.

Men krisen i tidningsbranschen består, det är ingen hemlighet. Antalet lokaljournalister minskar i stadig takt, såväl ute i landet som i Stockholmsområdet. Och gratistidningar som NVP, som är helt beroende av annonsintäkter, är lika utsatta som prenumererade tidningar.

Desto bättre då att gratistidningar, i skuggan av coronakrisen, för första gången är aktuella för att få statligt mediestöd.

Det finns alltså ljusglimtar. Så länge det gör det, fortsätter vi att beställa ärenden från kommunens postlistor vareviga vecka. Vi släpper inte taget om de dagliga kollarna med polisens lokala presstalespersoner. Och vi vaskar, efter bästa förmåga, fram de mest intressanta nyheterna till våra läsare. Förhoppningsvis är denna veckas fullmatade lilla tidning ett bevis på det.

Hanna Bäckman