Krönika Publicerad 10:01, 02 december 2020

• "Kanske skulle fler i vuxenvärlden ha deras utgångspunkt", skriver NVP:s Hanna Bäckman

”Kom som du är, bli vad du vill.” Det är ledorden som Jens Lindgren, biträdande rektor på Igelboda skola, arbetar utifrån. I intervjun inför omröstningen i tävlingen Årets Nackabo underströk han att det inte bara är en tom slogan, utan en verksamhetsidé som hela skolan sluter upp kring. Han sa att skolan tar emot eleverna, som har olika religiös, etnisk och språklig bakgrund, utifrån deras förutsättningar, för att sedan försöka ta dem så långt som möjligt mot målen. När han sa det, så trodde jag på honom. Det lät verkligen inte som någon tom slogan.

Nu har Jens Lindgren utsetts till en av två vinnare i Årets Nackabo. Och det brinnande engagemanget för unga delar han med den andra vinnaren, Sharon Ramezan. Sharon är trygghetsvärd i Boo, och har jobbat med ungdomar i över 30 år. Om man lyssnar på de unga och pratar med dem, så vinner man deras förtroende, konstaterade han i NVP:s intervju före omröstningen. Återigen ledord som låter så självklara, men som kan vara nog så svåra att göra verklighet av.

Båda vinnarna lyfter också fram glädjen i att arbeta med unga människor. Jens Lindgren sökte sig till Igelboda skola för att han verkligen ville jobba med elevunderlaget där och Sharon Ramezan berättar att han får energi av att se att det går bra för ungdomarna som han hjälpt och stöttat.

Kanske skulle fler i vuxenvärlden ha deras utgångspunkt. Vem vet, då kanske det inte skulle behöva anordnas några ljusmanifestationer utanför Värmdös kommunhus mot förestående skolnedläggningar. Och då kanske inte Nacka skulle hamna på nionde plats på listan över de kommuner som har minst skolgårdsyta per elev.
Sånt kan man ju fundera över, allt medan vintern rasar in och pandemin rasar vidare. 

Eller så kan man låta glädjeämnen ta mer plats i tankarna. Som att en lång rad lokala spelare är med i handbolls-EM, som drar igång i veckan. Eller att PRO outtröttligt gympar på utomhus. Eller att Markoolio föräras en staty i Orminge.

Själv ser jag fram emot att bidragen till årets upplaga av NVP:s pepparkakshustävling ska trilla in. Med tanke på hur hög nivå bakverken höll förra året, vågar jag hoppas på än mer imponerande byggen i deg och kristyr i år, när pandemin håller oss hemmavid mer än vanligt.


 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x