Krönika Publicerad 09:49, 31 mars 2021

• ”De vet mer om Yvettes frisyr och Andrés tröjor än om när covid-
sprutan kommer”,  skriver NVP:s Jalmar Carlson

Vinterstudion, med lokala tv-profilerna Yvette Hermundstad, Värmdö, och André Pops, Saltsjö-Boo, är viktigare än vilken terapi som helst för, främst, äldre män utestängda från det mesta på grund av pandemi, väder och rörelseförmåga. 

Under en trevlig 90-årsmiddag med två äldre män för en tid sedan (ja, vi var färre än åtta i sällskapat och vi satt så långt ifrån varandra det går i konversationer som inkluderar hörapparater) blev det tydligt att Vinterstudiomän bryr sig mer om vädret i Cortina, Pokljuka, Idre och Oberstdorf än i Nacka och Värmdö. Att de har bättre koll på varvtider än busstider och mer intresse av uppskjutna starter än uppskjutna luncher. De vet mer om Yvettes frisyr och Andrés tröjor än om när covidsprutan kommer.

Det här var tänkt som en hyllning till soffidrottandet, för en dräglig vardag för de instängda, inte något raljerande över två 90-åriga änkemän. 
Och sen hamnade jag själv där. Med covid-19 härjande i min kropp har jag av egen erfarenhet förstått hur viktig tv, och tidningar såklart, är för den som ligger ensam och isolerad, utan hopp eller mening. Hur dagens höjdpunkt är att det vankas ett VM-lopp, en skidskytteduell, eller kanske en handbollsmatch. Att det händer saker och att folk pratar till en.

Jag tror, och det verkar SVT-ledningen upptäckt, att det går att sända i princip vilken idrott som helst under dagtid på vintern. Nästa år, då SVT blir av med sändningsrättigheterna till världscupen i skidor, satsar man i stället på en massa skidlånglopp i Europa.
Lär bli trevliga bilder och geografilektioner, och mindre snack om vallamissar. Bara man tar det på allvar, har riktiga experter, bra bilder och trevliga människor i studion fungerar det.

För trevligt i studion, det är det. Det är svårt att tycka illa om Björn Ferry, Mathias Fredriksson och Pernilla Wiberg. Och André och Yvette tycker alla om, till och med när man har 39,5 i feber och det är inställd start på skidskyttet.

Nu när vinteridrottandet ser ut att avta innan covidviruset lämnat min kropp finns nya chanser för traktens tv-stjärnor att rädda helgen. 
”Helg-studion” med Birka- och Runmaröprofilen Mats Nyström tar vid — och det kan nog bli riktigt bra, trots att det inte lär handla om idrott. 
Fast det vore nog rätt bra med vaccinspruta också. Det är ju ändå snart vår.


 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x