"Två tips för att bli publicerad"

FOTO: JENNY FREJING
Krönika Publicerad 09:58, 27 januari 2021

• ”Skriv kort! Ju kortare och klatschigare, desto bättre”, tipsar NVP:s Hanna Bäckman insändarskribenter och debattörer 

När NVP i höstas än en gång vann utmärkelsen Årets gratistidning, var en del av motiveringen att vi har ”den mest livaktiga insändarsidan”. Som ansvarig för denna sida i fler år än jag kan minnas, är det ett påstående jag verkligen kan skriva under på.

Det rasar in insändare och debattartiklar. Lokala föreningar, politiker, kommuntjänstemän, skolelever och helt vanliga Nacka- och Värmdöbor vill dela sina tankar och åsikter med NVP:s läsare. 

Så många skickas in att alla inte får plats, och det är ett inte så kärt besvär att behöva välja och välja bort. Ja, det kan rent av kännas oförskämt att lämna välskrivna insändare och debattartiklar därhän. Eller att dra ett streck i debatten, när den pågått under några veckor. För det är ofta som publicerade inlägg får mothugg. Både politiker och tjänstemän i kommunerna är på tårna, för att välvilligt svara medborgarna, eller mindre välvilligt bita tillbaka mot meningsmotståndarna (detta gäller främst de folkvalda; jag har nog aldrig varit med om att någon tjänsteman ens nafsat på någon i ett insändarsvar).

Så, hur gör man då för att bli publicerad? Jag har satt ihop en mycket kompakt lista:
• Skriv kort! Ju kortare och klatschigare, desto bättre. Då får texten mer sannolikt plats i papperstidningen — och som en bonus läses den antagligen av fler. Detta råd gäller särskilt kommunpolitiker, som har en tendens att bre ut sig på många tusen tecken, trots att vi satt maxgränsen till 2 500. 
• Skriv lokalt! Eftersom inflödet till oss är så pass stort, har vi lyxen att kunna publicera så gott som uteslutande hellokalt material. Allmänt hållna insändare, som inte handlar om Nacka- eller Värmdöangelägenheter, kommer sällan med.

Följ detta, och chanserna för publicering ökar avsevärt. 

Och fortsätt att skicka in allt möjligt material till oss! Allt behöver inte handla om tyckande. Vi blir glada över varenda ”Veckans ros”, läsarbild och klurig fundering. 
Det må låta klyschigt, men det är bara tillsammans med er läsare som vi kan fortsätta göra en bra och relevant lokaltidning — och i en sådan är insändarsidan bevisligen en viktig del. 

 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x