FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Fredrik, Fritz

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
18 juli 2019

Krönika

Tunga frågor hänger i luften inför valet

Ledare 06:30 | 04 september 2018

Den nästan mytologiska Österleden är åter uppe på bordet inför valet. Många är de partier som säger att de vill bygga motorvägen — men inget har mig veterligen sagt hur det ska gå till.

Bygget av den östliga förbindelsen, den vägtunnel som med start i Sickla ska knyta ihop Norra och Södra länken, har diskuterats i årtionden. Enligt NVP:s uppgifter strandade förhandlingarna om vägbygget så sent som för ett år sedan på grund av att berörda kommuner och landstinget inte ville stötta projektet med de mångmiljardbelopp som krävdes. 

I Nackas fall var prislappen 1,7 miljarder kronor. För Värmdö skulle kostnaden bli 250 miljoner.
Grundinställningen är att det är staten som ska stå för notan — som totalt bedöms hamna på cirka 20 miljarder kronor. Men i den nya nationella planen för transportsystemet, 2018-2029, har S- och MP-regeringen sagt nej till en östlig förbindelse, just för att medfinansiering saknas.
Så vad är nytt inför valet 2018? Många vill ha den, ingen vill betala.
Givetvis finns en möjlighet för segrande parter i riksdagsvalet att lösa de knutar som finns, men hade det inte varit klädsamt i så fall att redan innan valet berätta hur det ska gå till? 

Eller räknar man med att de väljare som vill ha en östlig förbindelse tacksamt tar emot den, oavsett vilka övriga konsekvenser det får?
På lokal nivå är vallöften om en östlig förbindelse rentav ett luftslott. Oavsett utgång i kommunvalet hänger frågan om finansiering på vem som får makten i riksdagen. 
Frågan om ambulanshelikopterns återkomst till Värmdö är en annan valfråga som hänger i luften. 
Här finns till och med en total enighet bland både landstings- och Värmdöpolitiker om att försöka lösa frågan, men de tillstånd som krävs för att helikoptern ska landa i Mölnvik råder politikerna inte över.

Givetvis måste politikerna också kunna ha visioner om vad de vill göra. 
Men en vecka innan valet tror jag de flesta vill veta vad de faktiskt ska göra.