FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Magdalena, Ma...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Måndag
22 juli 2019

Krönika

Tre topplag — med helt olika förutsättningar

Krönika 06:30 | 12 mars 2019

Skuru gjorde vad de behövde för att hålla spänningen vid liv i damhandbollens högsta serie, SHE, när de vann hemma mot rivalen Sävehof i onsdags. Därför väntar nu årets handbollsmatch på fredag kväll. Det när Skuru IK åker ner till Skåne för att möta obesegrade Höör i sista omgången — och göra upp med toppkonkurrenten om seriesegern.

Det är en match som kan bli helt avgörande för utgången av SM-slutspelet. Vinner Skuru visar de inte bara att de är Sveriges bästa lag över ett helt seriespel. De får också fördel av att välja motståndare först av alla lag i alla slutspelsomgångarna och som bonus även ha fördel av hemmaplan. 

I teorin, en ganska säker sådan, innebär fredagens match att det lag som vinner lyckas undvika ett slitsamt semifinalspel i bäst av fem matcher mot den tredje seriesuveränen Sävehof, och därmed få möjligheten att kunna ha fler fräscha ben i finalspelet.

Skuru har inte vunnit SM-guld — sedan 2005 — men har sedan 2012 inte varit sämre än en semifinalplats. Alltså topp fyra de senaste åtta åren. Det är imponerande bara i sig, men ännu mer imponerande med tanke på Nackalagets spartanska förutsättningar. Jämför bara med Sävehof, som spelar på toppmoderna multiarenan (Partille arena – som drivs av kommunen) med kapacitet för 4 500 åskådare. 

När Skuru mötte just Sävehof förra veckan valde de att ha toppmötet i Eriksdalshallen i stället för i slitna Nacka bollhall. Matchen sågs av 942 åskådare (!) — nästan tre gånger mer än vad deras egna hemmaplan klarar.

Arenafrågan är central för elitklubbars konkurrenskraft. Hur länge orkar Skuru överprestera utifrån sina förutsättningar? En annan fråga, hur länge orkar Höör att göra det? Nacka och Höör är väldigt olika kommuner i olika delar av Sverige. Nacka är en stor storstadskommun och Höör en liten landsortskommun. Men i en handbollskontext är föreningarna ganska lika. Båda är toppklubbar i handbollskommuner som är duktiga på att fostra egna spelare in i a-laget — men som trots tjat och önskemål inte lyckas få gehör hos sina respektive kommuner om en anständig arena.

När Höör nu går in i slutspelet kommer de att spela i grannkommunen Eslöv som har en arena med betydligt större publikkapacitet (1 500 åskådare). Skuru kommer åtminstone från semifinalspel och framåt att flytta sina matcher till Eriksdalshallen i Stockholm.

Det är tre superdominanta lag som kommer att slåss för SM-guld i år. Det är synd bara att två av dessa tvingas att göra det på bortaplan — hoppas inte den biten fäller avgörandet.