Krönika Publicerad 09:59, 09 december 2020

• "En kall snörik vinterdag vid Hellasgården, Vinterstadion, Velamsund eller vid Värmdövallen slår det mesta", skriver NVP:s Jalmar Carlson

Årets kanske roligaste nyhetsjobb var att konstsnöspåret i Saltsjöbaden var öppet några
dagar på senvintern. Glädjen bland både åkare och reportageteam var påtaglig.
Så det finns stora förväntningar på vintern just nu, speciellt då det var uselt förra säsongen och då pandemin stoppar en hel del inomhusaktiviteter. 

Utomhus, var och en för sig, kan vi äntligen få kasta av oss coronaoket, och låtsas att det är som vanligt. Men det gäller ju att det blir vinter också. Snö eller kyla, helst båda delarna.

Slalomklubben i Saltsjöbaden har nya snökanoner och pistmaskin och står beredd för en säsong med kvällsträningar för barn och ungdomar, och möjlighet för oss andra att svänga lite på helgerna. Konstsnöanläggningen i samma ort har visserligen gått i konkurs (läs mer här), men startar nu på ny kula och har egentligen allt — utom kyla.
Spårdragargängen i Velamsund, vid Järlagården, på Värmdövallen och golfbanorna gör inget annat än kollar väderleksrapporter och servar snöskotrar.

I Ösbyhallen (läs mer här) tränar ett stort gäng barn och unga för att kunna visa upp sina spektakulära åk i puckelpistar och Ekvallens is är ett paradis en kall, solig vinterdag.

Blir det riktigt kallt är våra trakter, som bekant, också bra för skridskoåkning på naturisar. Järlasjön, Hellasgården, Grisslinge — och med riktigt med kyla även fjärdarna.

Och bandymatcher, när de får spelas igen, ska egentligen spelas utomhus — det vet alla i Gustavsberg.
Samtidigt har orienterarna i Friska Nacka garderat sig mot tristessen genom att sätta ut nya stolpkontroller i ett slags adventskalenderorientering.

Pandemin har stängt ishallarna för allmänhetens åkning, men märkligt nog fortgår fotbollsspelandet i tältet, och spel för hockeyspelare äldre än 15 år. Det är på något vis vädergudarna och coronapestens straff mot alla hallbyggen. När uterinkarna behövs, då finns de inte kvar.

För även om det är skönt och effektivt att idrotta inomhus när det regnar och är mörkt, så är ju tanken med friluftsliv att idrotta ute och i friska luften. En kall snörik vinterdag vid Hellasgården, Vinterstadion, Velamsund eller vid Värmdövallen slår det mesta. 

Så låt oss önska en kall och gärna snörik vinter i år. Det får gärna jultomten fixa.


 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x