FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Fredrik, Fritz

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
18 juli 2019

Krönika

Tillväxt tvingar föreningarna stryka på foten

Ledare 06:30 | 25 september 2018

Nackas nya befolkningsprognos för 2035 är anmärkningsvärd. Enligt prognosen kommer invånarantalet vara 150 000 här om 17 år. Det motsvarar nästan 50 000 ytterligare personer, eller ett helt Tyresö om man så vill.

Min spontana tanke blir att kommunen får många tillfällen att fira de här åren. Nacka kommun har ju gjort det lite till sin grej att fira stadsbyggnadsprojektet, där det växande invånarantalet är en viktig del.

Några exempel. Kranbilsbaletten 2015 på Nacka stadshus parkering, där ambitionen var att skapa positiva bilder av vad byggmaskiner kan göra. Under invigningen av Kvarnholmsbron 2016 arrangerades det ”brobröllop”. Förra året, när Nacka firade 100 000 invånare, tävlade kommunalrådet Mats Gerdau, M, mot byggherrar i ett lådbilsrace. 
Senaste exemplet är att kommunen nu sett till att förära de kommande tunnelbanestationerna med offentliga konstverk. Det är kreativa sätt av kommunen att visa invånarna att Nacka är en expansiv plats.

Givetvis är det inget som är unikt för Nacka. Alla kommuner som växer är bra på att slå sig för bröstet och ser befolkningstillväxt som ett kvitto på att man lever och verkar i en attraktiv kommun – även om få kanske arrangerar en kranbilsbalett. 
Men bakom utsmyckningar och pompösa arrangemang finns en annan sida. Jag tänker på föreningslivet i Nacka där ideella krafter redan i dag får slåss om tider på kommunens anläggningar för att barn och ungdomar ska kunna få utöva sin idrott. Något som också varit en het fråga inför valet, inte minst ombyggnaden av Nacka IP, där åsikterna gått varma på NVP:s debattsida och i sociala medier.

Hur kommer den viktiga samhällsfunktionen – jag tycker faktiskt föreningslivet är en sådan – att tåla tillväxten? Om vi bara tar fotbollen som exempel. I dag är Nacka, enligt Stockholms fotbollsförbund, den kommun i länet som har störst behov av elvaspelarplaner utifrån befolkningsmängd.
I dag motsvarar behovet åtta fullstora planer. Enligt den tvåmiljarderssatsning på idrottsanläggningar som Nacka nyligen presenterade ska det tillkomma två nya elvaspelarplaner fram till 2030.
Det innebär i praktiken att Nacka kommer att ha 13 elvaspelarplaner i ett skede när man närmar sig 150 000 invånare, fyra fler än 1975 då Nackaborna var 55 000 invånare. 

I min hemstad Borås, som med sina 110 000 invånare är en hyggligt jämnstor kommun med Nacka, har man idag 32 elvaspelarplaner – varav hälften är konstgräs och hälften naturgräs.
Det är tre gånger fler elvaspelarplaner än vad Nacka har i dag.
Det säger en del om hur bristen på fotbollsplaner i Nacka ser ut. Men kanske säger det något mer om hur föreningslivet får stryka på foten när Nacka växer.

Blir konsekvenserna lika jobbiga för andra bärande samhällsfunktioner, så vete sjutton om stadsbyggnadsprojektet är så mycket att hurra för.